Sastanak u Banja Luci

Vučić nakon razgovora s Dodikom: Kod nas su sve osobe iz RS-a pod američkim sankcijama dobrodošle

U Banjoj Luci je danas održan sastanak Savjeta za saradnju Republike Srpske i Republike Srbije.
Vijesti / Politika | 04. 08. 2023. u 15:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas na konferenciji za medije u Banjoj Luci da Srbija u potpunosti poštuje Povelju Ujedninjenih naroda, principe međunarodnog prava i u skladu s tim, sve norme Daytonskog mirovnog sporazuma, iz kojeg je proizišao i Ustav BiH.

Kako je kazao, u skladu s tim Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i integritet dva entiteta unutar BiH, kao i svaki dogovor tri konstitutivna naroda. Od BiH očekuje da isto tako poštuje teritorijalni integritet Srbije, što, po njegovim riječima, nije bio slučaj prilikom glasanja u Vijeću Europe.

''Imamo dobru i plodonosnu suradnju s BiH i RS-om. Ne bježimo od iskazivanja poštovanja žrtvama svih drugih naroda, ali to ne znači da smo spremni da zaboravimo srpske žrtve'' rekao je Vučić. 

Napominje da je na sastanku u Banjoj Luci bilo riječi o sankcijama SAD-a zvaničnicima Republike Srpske, ali i osobama na poziciji u Srbiji, te naglasio da su to loše vijesti za srpski narod gdje god da živi i za koja treba pronaći rješenja.

''Dovoljno je da pogledate protiv koga su sankcije nametnute pa da posumnjate u nepristranost i objektivnost onih koji su sankcije uvodili. Srbija smatra da sankcije uvijek prozivode pogrešne efekte. Smatramo ih neprimjerenim i odnosit ćemo se prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje. Nećemo ih primjenjivati i nipošto se nećemo usaglasiti s onima koji su te sankcije uveli. Kod nas su sve osobe pod američkim sankcijama dobrodošle'' rekao je Vučić.

Dodao je da je to teška odluka zbog koje će Srbija sigurno trpiti indirektne posljedice.

Naveo je da Srbija želi najbolje odnose sa svim narodima koji žive u BiH, te da od ideje „otvorenog Balkana“ neće odustati, jer ona donosi prosperitet svim građanima regiona.

Ističe da je neophodno razgovarati sa ljudima u Sarajevu oko brojnih incijativa, kao što je izgradnja pruga i puteva na relaciji Beograd – Sarajevo, te da se nastavi raditi na poboljšanju uvoza i izvoza između dviju zemalja, razvijanju energetske infrastrukture i drugih projekata.

Sastanak Savjeta za saradnju Republike Srpske i Republike Srbije, kao i sastanak vlada RS-a i Srbije održani su danas u Banjoj Luci.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer RS-a Radovan Višković potom su potpisali Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centara, u Donjoj Gradini i Beogradu, posvećeni jasenovačkim žrtvama.

Dodik: RS i Srbija imaju dobru suradnju

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je na pres-konferenciji nakon dvodnevnih aktivnosti izjavio da se one provode u okviru specijalnih veza RS-a i Srbije, predviđenih Dejtonom.

''Naš cilj je da te specijalne veze budu sadržajnije, da imaju više projekata. Htjeli smo da analiziramo sve ono što smo do sada uradili, iskažemo potrebu da nastavimo ono što je započeto i kreirali smo i nove projekte'', naveo je Dodik.

Ocijenio je da RS i Srbija imaju „najbolju moguću saradnju“.

''Ona nije usmjerena protiv bilo koga trećeg ovdje u Bosni i Hercegovini, kao što možemo da čujemo ovih dana intenzivno osporavanje čak i prava na razgovore, sastanke i dogovore oko važnih pitanja'', kazao je predsjednik RS-a.

Naveo je da je danas razgovarano i o preduzetim sankcijama, „koje nisu jednostavne i nisu lake i dolaze od najveće zemlje svijeta“.

''One koja u kontinuitetu na ovim prostorima vodi antisrpsku politiku do mjere da i danas zadržava negativan status prema i RS-u i Srbiji'', kazao je Dodik.

Dodao je da Sjedinjene Američke Države nisu jedini garant Dejtonskog sporazuma, niti su jedini tumač.

Dodik je, između ostalog, kazao kako je potpuno siguran da je Republika Srbija prijatelj svima u Bosni i Hercegovini.

''Politički stav Srbije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet, kako je to predviđeno Ustavom Bosne i Hercegovine, je naš okvir u kome mi djelujemo'', naveo je on.

Kaže da BiH ne može ostati izvan dejtonskog okvira.

Predstavnici Republike Srpske i Srbije su jučer i danas razgovarali o mnogim temama, a zajednička sjednica vlada je proizvela potvrdu mnogih projekata, od kojih su neki realizovani.  

Dodik je naveo da se i ovaj put nalazi nekoliko opština kao što su Sokolac, Višegrad, Nevesinje, Bileća, Prijedor i Derventa na spisku onih gdje će zajednički rješavati neke probleme.

''Tu su i ranije dogovoreni projekti - aerodrom u Trebinju, Buk Bijela, auto-put koji gradimo zajedno od Rače do Bijeljine. Sve to je dobilo novu potvrdu i novi zamah'', ocijenio je Dodik.

Smatra da je veoma važno da je danas potpisan memorandum, „koji će omogućiti izgradnju adekvatnog spomen-obilježja za masovno stradanje koji je naš narod imao u Jasenovcu“.

Dodik je, između ostalog, naveo kako RS podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“ i da je „spriječena  nerazumnim, neracionalnim odnosom Sarajeva prema ovom pitanju“.

''Mislim da već gubimo značajan dio potencijala iz ovog razloga. To je stvar Bosne i Hercegovine. Mi želimo da potaknemo na nivou BiH da se to uradi'', kazao je Dodik.  

Kopirati
Drag cursor here to close