Avaz tvrdi

Stiže li uskoro optužnica protiv Milorada Dodika

Dodika su po naredbi Tužiteljstva BiH pripadnici Državne agencije za zaštitu i istrage (SIPA) ispitali 19. srpnja u Banjoj Luci.
Vijesti / Politika | 07. 08. 2023. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH trebalo bi uskoro podići optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a i lidera SNSD-a, tvrdi portal Avaza.

Dodika su po naredbi Tužiteljstva BiH pripadnici Državne agencije za zaštitu i istrage (SIPA), navode, ispitali 19. srpnja u Banja Luci.

Njega su, tvrdi Avaz, ispitali pripadnici SIPA-e na okolnosti naredbe Tužiteljstva BiH u vezi "nepoštivanja odluka visokog predstavnika" Christiana Schmidta.

Naredba se odnosi i na Miloša Lukića direktora Službenog glasnika RS, koji je također ispitan i kako Avaz tvrdi bit će optužen.

Čeka se odluka Tužiteljstva

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet o Dodikovim radnjama kojima se ruše odluke Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH. Miloš Lukić osumnjičen je da je Dodikov ukaz objavio u "Službenom listu".

U Tužiteljstvu BiH, u navedenom predmetu ranije je formiran tim od tri tužitelja, koji, zajedno sa SIPA-om te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzimaju zakonom predviđene aktivnosti. Tužiteljstvo BiH je službeno donijelo naredbu o pokretanju istrage prije 15 dana. Osim Dodika i Lukića, saslušano je još nekoliko osoba.

Sada se čeka odluka Tužiteljstva. Očekuje se vrlo brzo podizanje optužnice jer više nego jasno da je Dodik objavom Ukaza počinio kazneno djelo.

Schmidtovo poništavanje odluka

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt posegnuo je 1. srpnja za bonskim ovlastima i poništio Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta Republike Srpske.

Schmidt je poništio i zakonske izmjene Narodne skupštine Republike Srpske prema kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika u tom entitetu.

Također je odlučio izmijeniti Kazneni zakon Bosne i Hercegovine, na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao kazneno djelo, a te izmjene će, kako je rekao Schmidt, osigurati pravnu osnovu za tužitelje da poduzmu aktivnosti.

Schmidtove odluke dolaze nakon što je Narodna skupština Republike Srpske, na sjednici 27. lipnja, donijela odluku kojom neće poštivati niti provoditi odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine teritoriji ovoga bh. entiteta.

Za Dodika i druge članove vladajuće koalicije u Republici Srpskoj je sporno što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio da na sjednicama ne moraju nazočiti suci iz RS-a te tako spriječio moguće blokade odlučivanja iz tog entiteta.

Miloš Lukić je ranije za Srnu rekao da bi kazneno djelo bilo neobjavljivanje odluka u Službenom glasniku institucija Republike Srpske koji su ranije prošli svu zakonsku proceduru te dodao da je Schmidt taj koji krši zakone.

Ukaz

Ukaz predsjednika Srpske o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju Republike Srpske objavljeni su početkom srpnja u Službenom glasniku Srpske.

Riječ je o Zakonu o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, kojim je onemogućeno objavljivanje odluka OHR-a i Christiana Schmidta u Službenom glasniku Republike Srpske, kao i o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj koji predviđa da se odluke ovog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriju Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close