Tenzije na Kosovu

Vučić i Kurti s različitim stavovima

Washington i Bruxelles nastoje zajednički spriječiti nove napetosti između Beograda i Prištine uoči 1. rujna, do kad je kosovska vlada odgodila primjenu recipročne odluke o osobnim dokumentima i registarskim oznakama,
Vijesti / Svijet | 26. 08. 2022. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u petak nastavak telefonskih konzultacija s izaslanicima SAD- i EU-a u pokušaju da se izbjegnu tenzije i nasilje na Kosovu, dok kosovski premijer Albin Kurti šalje poruke da je spreman Vučiću "pružiti ruku" ako Srbija pristane ubuduće se odreći graničnih kontrola.

Washington i Bruxelles nastoje zajednički spriječiti nove napetosti između Beograda i Prištine uoči 1. rujna, do kad je kosovska vlada odgodila primjenu recipročne odluke o osobnim dokumentima i registarskim oznakama, ali u trodnevnim razgovorima s čelnicima obje strane ovog tjedna nije napravljen korak bliže dogovoru i rješenju.

Aleksandar Vučić je ocijenio da je samo pitanje trenutka kada će doći do veće krize i poručio da pomaka u daljem dijalogu neće biti ako Kosovo ne počne ispunjavati obvezu iz Briselskog sporazuma iz 2013. o formiranju Zajdnice srpskih općina.

"Hoće li to biti 1. ili 10. rujna.... Oni 1. rujna počinju mijenjati (registarske) tablice, a rok im je dva mjeseca... možete zamisliti kakve će tenzije biti u ta dva mjeseca", rekao je Vučić novinarima u Osečini, u zapadnoj Srbiji, gdje je u petak otvorio Sajam šljiva.

Vučić ne vjeruje da će s Prištinom u pogledu problema s tablicama biti pomaka, ali se nada rješenju problema s dokumentima.

Kosovska vlada najavila da će, poslije jednomjesečne odgode pod pritiskom SAD-a, od 1. rujna početi primjenu odluke o preregistraciji kosovskih vozila sa srpskim tablicama i izdavanju srpskim državljanima ulazno-izlaznog dokumenta, kao recipročnu mjeru koju Srbija primjenjuje za građane Kosova.

Američki izaslanik Gabriel Escobar poručio je u petak, poslije razgovora u Prištini s kosovskim Srbima u srijedu i Vučićem u Beogradu kasno u četvrtak, da su Sjedinjene Države čule zabrinutost građana Srbije.

"U mnogim slučajevima postoji ozbiljna zabrinutost za Srbe na Kosovu, postoji ozbiljan problem u povjerenju", rekao je Escobar, istaknuvši nadu da će sporazum o registarskim tablicama i dokumentima ipak biti postignut.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u intervjuu njemačkom dnevniku Die Welt da nerede koji su 31. srpnja izbili zbog novih mjera, "nije izazvala srpska manjina sa sjevera Kosova, nego organizirani kriminal i oligarsi koji su na platnom popisu Srbije i koji na sastancima u Beogradu dobivaju instrukcije šta treba izvesti na Kosovu", javila je agencija Beta.

Kurti je rekao i da nova kosovska pravila reciprociteta neće stupiti na snagu 1. rujna ako Srbija odustane od graničnih kontrola.

"Spreman sam Vučiću pružiti ruku. Ako Srbija pristane ubuduće se odreći graničnih kontrola, onda ćemo i mi to učiniti. I onda od 1. rujna neće biti novih pravila", rekao je Kurti za Die Welt od petka, prenijela je Hina. 

Kopirati
Drag cursor here to close