Poplave

Vlada Federacije od općina traži detaljne podatke

Vijesti / Svijet | 13. 08. 2014. u 10:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu, u okviru redovnog praćenja stanja na poplavljenim područjima, usvojila Informaciju o posljednjim poplavama u kolovozu na području Federacije BiH u 2014. godini, koju je pripremila Federalna uprava civilne zaštite, priopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

Vlada je donijela zaključke kojim od vlada županija i načelnika općina koji su proglasili stanje prirodne nesreće traži da joj hitno dostave podatke o broju kuća i stanova koje je, prema procjenama nadležnih službi, potrebno hitno sanirati i procjene sredstava za njihovu obnovu te načine informaciju o dosad poduzetim mjerama u vezi sa saniranjem ovih objekata.

Od načelnika općina koje su proglasile stanje prirodne nesreće traži da hitno dostave podatke o broju kuća koje je zbog djelovanja klizišta potrebno ponovo izgraditi za osobe kojima su kuće porušene i moraju biti izgrađene na drugim lokacijama.

Od načelnika ovih općina, Vlada FBiH također traži da je hitno informiraju o dodjeli zamjenskog zemljišta i procedurama koje se provode na osiguranju adekvatnih lokacija za izgradnju novih stambenih objekata.

Vlada je zadužila federalna ministarstva, federalne uprave i federalne upravne organizacije, Glavno tajništvo i Federalni štab civilne zaštite da u roku od sedam dana pripreme za Vladu izvještaje o pruženoj pomoći i sanaciji šteta u područjima nastradalim od prirodne nesreće (poplave i klizišta) u svibnju i kolovozu 2014. godine.

kako je priopćeno, Glavno tajništvo će na bazi ovih izvještaja pripremiti cjelovitu informaciju koju će premijer FBiH, nakon razmatranja na sjednici Vlade, dostaviti Parlamentu FbiH.

Danas je usvojeno i nekoliko zaključaka koje je predložila Federalna uprave civilne zaštite, a kojima se nalažu preventivne mjere na zaštiti i spašavanju, odnosno saniranju posljedica prirodne nesreće ta na popuni i opremanju Specijalističke jedinice zaštite i spašavanja i ostalih službi civilne zaštite, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Također, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas se suglasila s izmjenama i dopunama Okvirnog i Financijskog plana Agencije za vodno područje rijeke Save za razdoblje od 2012. do 2014. godine.

Ciljevi Okvirnog plana za period 2012 - 2104. godine ostaju neizmijenjeni, samo se za razdoblje od narednih šest mjeseci definiraju novi ciljevi.

To su sanacija, rekonstrukcija i izgradnja zaštitnih vodenih objekata na poplavljenim područjima Odžačka i Srednja Posavina u skladu s procjenom šteta i programom mjera na ovim poplavljenim područjima, te otklanjanje posljedica od štetnog djelovanja voda na vodotocima prve kategorije u skladu s Elaboratom o procjenama šteta na vodotocima prve kategorije.

U hitne i kratkoročne mjere spada sanacija glavnih objekata koji služe za zaštitu od poplava, a u cilju osiguravanja zaštite od poplava pripadajućih naselja i poljoprivrednih površina.

Kratkoročnim mjerama obuhvaćeni su sanacija i hitne intervencije na obodnim i glavnim kanalima s objektima na njima, osposobljavanje ustava na kanalima, sanacija oštećenja na trupu nasipa, sanacija objekata crpnih stanica, čuvarskih kuća i nasutih brana.

Na ovaj način omogućeno je preusmjeravanje sredstava u cilju djelimičnog saniranja šteta izazvanih ovogodišnjim poplavama. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close