Afganistan

Više od 100 dužnosnika bivše vlade ubijeno otkako su talibani preuzeli vlast

Guterres je rekao da su borci za ljudska prava i medijski radnici i dalje "podvrgnuti napadima, zastrašivanju, uznemiravanju, proizvoljnom uhićenju, zlostavljanju i ubijanju".
Vijesti / Svijet | 31. 01. 2022. u 10:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjene nacije dobile su "uvjerljive tvrdnje" da je više od 100 bivših članova afganistanske vlade, pripadnika sigurnosnih snaga i onih koji su radili s međunarodnim trupama ubijeno otkako su talibani preuzeli zemlju u kolovozu prošle godine, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

U izvještaju koji je u nedjelju dobio Associated Press, Guterres je rekao da su 'više od dvije trećine' žrtava ubijene od strane talibana ili grupa bliskih njima, uprkos talibanskoj najavi 'opće amnestije' za one koji su povezani s bivšom vladom i koalicionim snagama predvođenim SAD-om.

Politička misija UN-a u Afganistanu također je primila ''vjerodostojne navode o vansudskim ubojstvima najmanje 50 osoba osumnjičenih za povezanost s ISIL-KP'', ekstremističkom grupom tzv. Islamske države koja djeluje u Afganistanu, rekao je Guterres u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

Guterres je rekao da su borci za ljudska prava i medijski radnici i dalje "podvrgnuti napadima, zastrašivanju, uznemiravanju, proizvoljnom uhićenju, zlostavljanju i ubijanju".

Osam aktivista civilnog društva je ubijeno, uključujući tri od strane talibana i tri od strane ekstremista tzv. Islamske države, a 10 je podvrgnuto privremenim uhićenjima, premlaćivanju i prijetnjama od strane talibana, rekao je.

Dva novinara su ubijena, jednog novinara su ubili pripadnici Islamske države, a dvojicu su ranili nepoznati naoružani ljudi.

Glavni tajnikje rekao da su misije UN-a dokumentovale 44 slučaja privremenih uhićenja, premlaćivanja i prijetnji zastrašivanjem, od kojih 42 su izvršili talibani.

Kopirati
Drag cursor here to close