Ubijeno 10 civila

Amerikanci neće odgovarati za smrtonosni napad dronom u Afganistanu

U rujnu su SAD priznale da je zračni napad uzrokovao smrt deset civila, uključujući humanitarnog radnika i sedmero djece.
Vijesti / Svijet | 14. 12. 2021. u 09:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor: Internet / Napad dronom

Niti jedan američki vojnik ili dužnosnik neće biti sudski gonjen niti smatran odgovornim za napad dronom u kolovozu u kojem je ubijeno 10 civila u afganistanskom glavnom gradu Kabulu, priopćeno je iz Pentagona u ponedjeljak, javlja Al Jazeera.

Glasnogovornik John Kirby podsjetio je da je ministar obrane Lloyd Austin zamolio šefa Centralne komande SAD (CENTCOM) generala Kennetha McKenziea i vođu američke Komande specijalnih operacija generala Richarda Clarkea da analiziraju slučaj i daju preporuke.

''Oni su to uradili na vrijeme. I nijedna od njihovih preporuka nije se konkretno bavila pitanjima odgovornosti. Tajnik je pregledao njihove preporuke i odobrio ih je. Tako da ne očekujem da će biti osobne odgovornosti u vezi sa zračnim napadom 29. kolovoza'' - rekao je Kirby.

U rujnu su SAD priznale da je zračni napad uzrokovao smrt deset civila, uključujući humanitarnog radnika i sedmero djece.

Zamarija Ahmadija, humanitarnog radnika čije je vozilo gađano u dvorištu njegove kuće u zračnom napadu u Kabulu, američka vojska je osumnjičila da je povezan s teroristima ISIL-a.

Napad se dogodio tri dana nakon što su militanti Islamske države izveli višestruki napad na međunarodnom aerodromu u Kabulu u kojem je poginulo više od 150 ljudi, uključujući desetine Afganistanaca koji su pokušavali pobjeći iz zemlje nakon što su talibani preuzeli vlast.

Kopirati
Drag cursor here to close