22 zemlje

Talibani upozoreni da ne uzimaju za mete bivše državne službenike

''Duboko smo zabrinuti zbog izvještaja o ubojstvima po kratkom postupku i prisilnim nestancima'' - navodi se u priopćenju.
Vijesti / Svijet | 05. 12. 2021. u 15:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD i nekoliko savezničkih zemalja pozvali su talibane da prekinu ciljana ubojstva bivših pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti.

U zajedničkoj izjavi, 22 zemlje zahtijevale su od islamističkog režima da poštuje svoje obećanje da neće nauditi bivšoj vladi ili pripadnicima sigurnosnih snaga.

''Duboko smo zabrinuti zbog izvještaja o ubojstvima po kratkom postupku i prisilnim nestancima'' - navodi se u priopćenju.

Ovo je uslijedilo nakon izvještaja o ubistvima i otmicama od islamističkog režima, javlja BBC.

U izvještaju koji je Human Rights Watch objavio ranije ove sedmice, dokumentirano je više od 100 pogubljenja i otmica bivših zvaničnika afganistanske vlade otkako su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom prije skoro četiri mjeseca.

Takođe je dokumentirano ubojstvo 47 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti koji su se predali talibanima ili su bili zarobljeni od 15. kolovoza do 31. listopada.

Ovo je uprkos uvjeravanjima režima da državni službenici iz prethodnih vladaućih struktura neće biti ozlijeđeni.

Kratku zajedničku izjavu izdale su SAD, a potpisale su UK, Europska unija i još 19 zemalja. U njemu je izražena njihova duboka zabrinutost zbog nalaza izvještaja i poziva se na potpunu istragu svih slučajeva vansudskih ubojstava i prisilnih nestanaka.

''Nastavit ćemo ocjenjivati talibane po njihovim djelima'' - zaključuje se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close