Odluka

Vijeće Europe suspendiralo Rusiju

Ta se odluka ne odnosi međutim na Europski sud za ljudska prava, pravosudno tijelo Vijeća Europe, koje će i dalje pružati zaštitu ruskim građanima, precizirala je organizacija u priopćenju.
Vijesti / Svijet | 25. 02. 2022. u 19:33 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Europe odlučilo je u petak suspendirati sudjelovanje ruskih diplomata i zastupnika u glavnim tijelima te paneuropske organizacije, a odluka stupa na snagu odmah, kao odgovor na rusku oružanu invaziju Ukrajine.

"U skladu sa Statutom Vijeća Europe, Odbor ministara odlučilo je danas suspendirati pravo na predstavljanje Ruskoj Federaciji u Odboru ministara i u Parlamentarnoj skupštini, s trenutnim učinkom, kao rezultat oružanog napada Ruske Federacije na Ukrajinu", kaže se u priopćenju, prenosi Hina.

Ta se odluka ne odnosi međutim na Europski sud za ljudska prava, pravosudno tijelo Vijeća Europe, koje će i dalje pružati zaštitu ruskim građanima, precizirala je organizacija u priopćenju. Sudac izabran u Europski sud za ljudska prava iz Ruske Federacije ostaje i dalje član suda, a tužbe podnesene protiv Rusije i dalje će se razmatrati na sudu.

Odluka znači da Rusija ostaje članica Vijeća Europe jer "suspenzija nije konačna već privremena mjera, čime se ostavljaju otvorenima komunikacijski kanali", zaključuje se.

Kopirati
Drag cursor here to close