Vlada

Kosovo uvelo sankcije Rusiji

Kosovski premijer je ocijenio da današnja Rusija želi biti ona stara, starija i od Sovjetskog Saveza, da bude Ruska carevina.
Gospodarstvo / Flash | 25. 02. 2022. u 12:35 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Kosova je danas uvela sankcije Rusiji u skladu sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije protiv akcija koje podrivaju i ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Otvarajući sadnicu Vlade, premijer Kosova Albin Kurti je kazao da je oružani napad Rusije na Ukrajinu ugrožavanje zajedničke međunarodne sigurnosti.

“Dan počinjemo pridružujući se našim partnerima Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama u odgovoru na vojnu agresiju Rusije usvajajući paket sankcija protiv nje. Ovo nije prvi put da Kosovo svrstavajući se uz demokratski svijet uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, a u oba slučaja zbog agresije nad Ukrajinom”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je ocijenio da današnja Rusija želi biti ona stara, starija i od Sovjetskog Saveza, da bude Ruska carevina.

Kurti je istaknuo da Kosovo tijesno surađuje sa EU-om, NATO-om, SAD-om i Velikom Britanijom kako bi se suprotstavili osvajačkom ratu Rusije, ali i utjecaju i mogućim posljedicama u našoj regiji.

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Grvala predstavila je paket sankcija protiv Rusije.

“Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore predlaže usvajanje i primjenu svih ekonomskih i financijskih sankcija koje su Vijeće Europske unije i Sjedinjenje Američke Države uvele do sada protiv Rusije, ali i nekih pojedinaca iz Bjelorusije zbog njihove uloge u olakšavanju ruskog napada na Ukrajinu“, rekla je Grvala.

Pojasnila je da sankcije uključuju zamrzavanje imovine banaka, zabranu pristupa financijskim tržištima, zabranu putovanja i tranzita pojedincima u zemljama koje primjenjuju ove sankcije.

Kopirati
Drag cursor here to close