Ženeva

VIDEO | Bijeg od ruskog političara: Lavrov govorio pred praznom dvoranom

Vijesti / Svijet | 01. 03. 2022. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da se Ukrajina želi domoći nuklearnog oružja što je prijetnja koju se mora spriječiti. Njegov govor na Konferenciji o razoružanju u Ženevi delegati su masovno bojkotirali, piše Hina.

''Ukrajina još ima sovjetsku tehnologiju i mogućnost upotrebe takvog oružja. Moramo odgovoriti na tu stvarnu opasnost'', rekao je Lavrov.

Kazao je i da je neprihvatljivo da neke europske zemlje na svom teritoriju imaju američko nuklearno oružje. Naglasio je i da Zapad ne smije graditi nikakva vojna postrojenja u bivšim zemljama Sovjetskog Saveza.

Dopremu oružja Ukrajini nazvao je "zapadnim rusofobnim bjesnilom".

Prije početka njegova govora brojne delegacije napustile su dvoranu u znak potpore Ukrajini.

Ostala su samo izaslanstva Jemena, Sirije, Venezuele, Alžira i Tunisa. Ruski ministar trebao je osobno doći u Ženevu ali je u ponedjeljak otkazao dolazak zbog sankcija protiv Rusije koje su mu onemogućile prelet zemalja EU-a.

Konferencija o razoružanju je multilateralno tijelo međunarodne zajednice za pregovore o razoružanju, osnovano 1979. godine.

Izaslanstvima se video vezom obratio i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i osudio "ratne zločine" ruske vojske u Ukrajini. ''Ruski napadi na civile i ključnu infrastrukturu su ratni zločin'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close