Rat u Ukrajini

Ukrajina tvrdi: Bjelorusija se pridružila invaziji, ubili smo 5710 ruskih vojnika

Informaciju je javnosti potvrdio Vitalij Kirilov.
Vijesti / Svijet | 01. 03. 2022. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjelorusija se pridružila ruskoj invaziji na Ukrajinu u utorak, pri čemu su trupe te zemlje ušle u oblast Černihiv na sjeveru Ukrajine, potvrdile su ukrajinske vlasti.

Trupe ušle u Černihiv

U twitu objavljenom u utorak ujutro, ukrajinski parlament, Vrhovna rada, potvrdila je ranije izvještaje da su bjeloruske trupe na tlu Ukrajine.

''Bjeloruske trupe su ušle u oblast Černihiv. Informaciju je javnosti potvrdio Vitalij Kirilov, portparol Sjevernih snaga teritorijalne obrane. Više detalja kasnije'', navodi se na Twitter nalogu Vrhovne rade.

Prema lokalnim izvještajima, bjeloruska kolona od 33 jedinice ušla je u regiju, koja se nalazi sjeverno od Kijeva.

Prije par dana, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je negirao navode Kijeva da ruske trupe napadaju Ukrajinu sa bjeloruske teritorije, javila je bjeloruska državna novinska agencija Belta, piše Fena.

Zelenskij će se obratiti na sjednici Europskog parlamenta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji poziva da Ukrajina odmah uđe u Europsku uniju nakon ruske invazije, obratit će se videovezom na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta u utorak u 12,30, najavila je predsjednica te institucije Roberta Metsola.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef europske diplomacije Josep Borrell također će sudjelovati na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta posvećenoj ruskom napadu na Ukrajinu, prenosi Jutarnji list.

Ubijeno je 5710 ruskih vojnika

Ukrajinski vojni dužnosnici tvrde da je ubijeno 5710 ruskih vojnika u prvih pet dana žestokih borbi u Ukrajini, objavio je u utorak BBC.

Glasnogovornik ukrajinskog Glavnog stožera rekao je da su ukrajinske snage zarobile više od 200 ruskih vojnika, u video poruci objavljenoj na Facebooku.

Dužnosnik tvrdi da je uništeno 198 ruskih tenkova, 29 zrakoplova, 846 oklopnih vozila i 29 helikoptera.

BBC nije mogao neovisno provjeriti te tvrdnje, ali britansko ministarstvo obrane vjeruje da su moskovske snage pretrpjele teške gubitke.

Dužnosnici iz Moskve u nedjelju su bili prisiljeni priznati da ima mrtvih u njihovim redovima nakon što su danima tvrdili da nijedan ruski vojnik nije ubijen.

Rusija će nastaviti

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će Rusija nastaviti svoju vojnu operaciju u Ukrajini sve dok ne postigne svoje ciljeve, objavila je novinska agencija Interfax u utorak.

Šojgu je rekao da je glavni cilj Moskve da se zaštiti od prijetnji sa Zapada i tvrdi da Rusija ne okupira ukrajinski teritorij, navodi Jutarnji.

''Ukrajina želi nuklearno oružje, moramo to spriječiti''

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da se Ukrajina želi domoći nuklearnog oružja što je prijetnja koju se mora spriječiti. Njegov govor na Konferenciji o razoružanju u Ženevi delegati su masovno bojkotirali.

"Ukrajina još ima sovjetsku tehnologiju i mogućnost upotrebe takvog oružja", rekao je Lavrov.

"Moramo odgovoriti na tu stvarnu opasnost", rekao je.

Kazao je i da je neprihvatljivo da neke europske zemlje na svom teritoriju imaju američko nuklearno oružje.

Naglasio je i da Zapad ne smije graditi nikakva vojna postrojenja u bivšim zemljama Sovjetskog Saveza.

Dopremu oružja Ukrajini nazvao je "zapadnim rusofobnim bjesnilom".

Ruski napadi su ratni zločin

Prije početka njegova govora brojne delegacije napustile su dvoranu u znak potpore Ukrajini. Ostala su samo izaslanstva Jemena, Sirije, Venezuele, Alžira i Tunisa.

Ruski ministar trebao je osobno doći u Ženevu, ali je u ponedjeljak otkazao dolazak zbog sankcija protiv Rusije koje su mu onemogućile prelet zemalja EU-a.

Konferencija o razoružanju je multilateralno tijelo međunarodne zajednice za pregovore o razoružanju, osnovano 1979. godine.

Izaslanstvima se video vezom obratio i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i osudio "ratne zločine" ruske vojske u Ukrajini.

"Ruski napadi na civile i ključnu infrastrukturu su ratni zločin".

Kopirati
Drag cursor here to close