Nisu baš ni za sudjelovanje u NATO-u

Većina Finaca protiv stalnih NATO baza u zemlji

Oko 61 posto stanovništva protivi se uspostavi stalnih NATO baza u Finskoj.
Vijesti / Svijet | 10. 01. 2023. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina stanovnika Finske protivi se uspostavi stalnih NATO baza u njihovoj zemlji. Istraživanje privatne televizijske kuće MTV pokazalo je kako je gotovo 39 posto onih koji su za stalnu bazu NATO-a u zemlji, objavili su nacionalni mediji.

Oko 61 posto stanovništva protivi se uspostavi stalnih NATO baza u Finskoj. Također, 49 posto javnosti izjavilo je da bi Finska trebala biti aktivnije uključena u aktivnosti obrane zemlje, kao i u međunarodne vojne operacije, prenosi Anadolija.

Četrdeset dva posto građana podržava sudjelovanje Finske u NATO-u, samo u operacijama koje su direktno povezane s nacionalnom obranom zemlje. Oko 40 posto Finaca podržava neki oblik NATO intervencije u Ukrajini.

Finska i Švedska, koje graniče s Rusijom, službeno su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju 2022.

U međuvremenu, Turska je izrazila zabrinutost u kontekstu dviju zemalja, posebno u borbi protiv grupa koje Turska smatra terorističkim organizacijama, kao što su PKK-a i FETO.

S druge strane, počele su diplomatske inicijative između švedskih i finskih dužnosnika i Turske, a diplomatski kontakti triju zemalja i dalje traju.

Kopirati
Drag cursor here to close