Zanimljivo obraćanje

Dodik: Mi smo protiv NATO-a, a Schmidt petlja i laže

''Ostajemo posvećeni očuvanju pozicije Republike, prestanak prijenosa bilo kakve nadležnosti i vraćanje nadležnosti koje su nelegitimno i pod pritiskom oduzete od RS''.
Vijesti / Politika | 23. 12. 2022. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je prioritet novog saziva Vlade Srpske očuvanje stabilnosti, pogotovo političke.

''Republika Srpska nastavlja sa rastom naših makroekonomskih vrijednosti. Naša prosječna plata je 1.211 KM što govori o tome da stalno raste i želimo da očuvamo tu politiku. To će biti vidljivo od 1.1. kada će biti isplaćeno povećanje plaća od 5 posto i mirovina od 14 posto. Usmjeriti se na jačanje potencijala RS i njenih investicionih potencijala'', kazao je Dodik i poručio:

''Na razini BiH ostajemo posvećeni ustavnom položaju BiH. Ostajemo posvećeni očuvanju pozicije Republike, prestanak prijenosa bilo kakve nadležnosti i vraćanje nadležnosti koje su nelegitimno i pod pritiskom oduzete od RS''.

Zajednička sjednica sa Vijećem ministara BiH

''Sa FBiH treba otvoriti svaku vrstu ekonomske i infrastrukturne suradnje, sačekati formiranje nove vlade FBiH i onda održati zajedničku sjednicu dvije vlade FBiH i RS, i doći do protokola koji će omogućiti da se lakše radi na razini BiH. Stvaraju se uvjeti da nakon izbora VM BiH, Vlada RS zatraži zajedničku sjednicu sa Vijećem ministara BiH kako bi se utvrdile određene politike i određena kretanja''.

Lažni visoki predstavnik

''Republika Srpska ne prihvaća lažnog visokog predstavnika, nećemo prihvatiti ni suradnju s njim ni kontakt s njim. Bilo koju odluku on nametne prema RS će biti neprovedena. Mi ostajemo u poziciji da je nelegalan, bez obzira što iza njega stoje neke sile koje pokušavaju nametnuti svoja pravila i narušiti međunarodno pravo. Mi ne možemo prihvatiti tumačenje samo jedne strane koja pokušava nametnuti pravila. Njihove odluke i zaključci su antidaytonske i nećemo ih pratiti i poštovati''.

Kada je riječ o odnosu prema EU integracijama, Dodik je kazao da nije zadovoljan načinom na koji se tretira Republika Srpska.

''Odnos prema EU će ostati na razini potrebe da se deklariramo kao oni koji su ZA i mi ćemo jasno reći da u tom pogledu nismo zadovoljni sa činjenicom da se na ovakav način tretira RS. Ukoliko vrate poziciju RS na ustavni kapacitet, možemo vratiti suradnju''.

''U praksi EU pridruživanja i razdruživanja u EU, nigdje nema vidljivo u povijesti EU da je zemlja koja se nalazi u poluprotektoratu može biti kandidat za članstvo. To je njihova odluka, mi primamo znanju da je to tako''.

SAD sve radi protiv srpskog naroda

''Ova Vlada ima kompetencije i potrebno je da nastupi sa većim autoritetom i po tom pitanju. Što se tiče suradnje sa SAD-om ostajemo privrženi kontaktima u saznanju da sve što su SAD radile ovdje, radile su protiv RS i srpskog naroda. U tom pogledu moramo biti oprezni, ali ih ne možemo ni zaobići tako veliku zemlju''.

''Mi ostajemo na EU putu, ali nismo entuzijasti kao prije nekoliko godina. EU nije takva kakva je bila prije nekoliko godina kada je davala optimizma. Mi moramo početi voditi računa isključivo o sebi i vodit ćemo ovdje u RS, predložit ćemo na razini BiH takvu autonomnu politiku koja će promovirati partnerstvo a ne poslušnost i u europskim procesima''.

Protiv NATO integracija

''Republika Srpska ostaje protiv NATO integracija. Određeni oblici suradnje mogući, ali ćemo vidjeti na koji način će se odvijati ta suradnja. Jeste donesen program reformi, ali vidimo da se različito tumači i moramo biti oprezni''.

Dodik je na kraju odgovarajući na novinarska pitanja kazao da neće poštovati nijednu odluku Christiana Schmidta.

''Narod je odlučio da je 9. siječanj Dan republike. Schmidt može raditi šta hoće. Neće biti pozvan ni 9., možda ga to boli. Ja ga neću pozvati niti će ga itko pozvati. I nemoj da se igra sa donošenjem odluka bilo kakvih na području RS. Svaka odluka koje bi udarala u ustavni položaj, dovest će RS u poziciju da se zaštiti onako kako smo najavljivali i kako mi mislimo. Nikakve odluke Schmidta nas ne zanimaju. Pokušao je da nešto karikira na razini BiH, vidimo koliko je nereda napravio. Gdje god se pojavi, tu je nered. Zato je upitna ta priča EU 'evo vam kandidatski status'. Molim? Sa Schmidtom? Ne zanima me šta on komentira, koliko galami, petlja, laže. Ništa me ne zanima. Nijednu njegovu odluku neću prihvatiti u Republici Srpskoj i to je to'', kazao je na kraju.

Kopirati
Drag cursor here to close