Kontinuirana opskrba plinom i naftom

Važan sporazum između Rusije i Mađarske

Iako je Europa "ponosna što je prebrodila zimu", nedavno izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) signalizira da će sigurna opskrba energijom u idućoj sezoni grijanja biti ključna, naveo je Szijjarto.
Vijesti / Svijet | 12. 04. 2023. u 16:35 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska je s Rusijom sklopila nove sporazume kojima je osigurala kontinuiranu opskrbu prirodnim plinom i naftom, izjavio je ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto.

Suradnja s Rusijom i dalje je ključna za energetsku sigurnost Mađarske sve dok je opskrba energijom fizičko pitanje, a ne političko ili ideološko, rekao je mađarski ministar u utorak nakon sastanka s potpredsjednikom ruske vlade Aleksandrom Novakom u Moskvi.

Iako je Europa "ponosna što je prebrodila zimu", nedavno izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) signalizira da će sigurna opskrba energijom u idućoj sezoni grijanja biti ključna, naveo je Szijjarto.

Ništa nam ne jamči da će iduća zima biti blaga kao prošla, kineska potražnja za energentima jača zbog otvaranja gospodarstva nakon pandemije, a europski su kapaciteti za ukapljeni plin ograničeni, objasnio je.

Mađarska većinu nafte dobiva od Rusije

Mađarska će po novim sporazumima moći po potrebi uvesti više plina nego što je utanačeno dugoročnim ugovorima o opskrbi, a osigurala je i odgodu plaćanja ako cijena prekorači 150 eura, bez obzira na trenutne cijene, rekao je.

Iako su cijene plina trenutno znatno niže, "prošla godina pokazala je da se moramo pripremiti i za ekstremne situacije", dodao je.

Napomenuo je i da ga je Rusija uvjeravala da su tehnologija, znanje i dijelovi potrebni za rad plinovoda TurkStream spremni unatoč sankcijama.

Mađarska je, po njegovim riječima, lani oko 80 posto nafte dobila cjevovodom Družba, a s Rusijom je dogovoreno da će ruski dobavljači i dalje mađarskoj naftnoj i plinskoj kompaniji MOL dopremati naftu preko ukrajinsko-mađarske granice.

Sastanak

Rusija je svojedobno predlagala i druga rješenja prema kojima bi odgovornost za isporuke preuzela Mađarska, ali bolje je to izbjeći u trenutnoj situaciji, napomenuo je Szijjarto. Kako bi osigurao isporuke nafte preko Ukrajine, MOL će tranzitnu naknadu plaćati izravno operatoru ukrajinske mreže cjevovoda, dodao je.

Mađarski ministar sastao se u Moskvi, prema priopćenju, i s izvršnim direktorom Rosatoma Aleksejem Lihačevim. Mađarska i Rusija postigle su dogovor o izmjenama ugovora o dogradnji i financiranju nuklearne elektrane u Paksu kako bi se omogućio nastavak i dovršetak projekta.

Od njegovog potpisivanja prošlo je devet godina pa ugovor mora uzeti u obzir tehničke i tehnološke promjene, a valja misliti i o sankcijama, rekao je Szijjarto, prema priopćenju, dodavši da će, nakon što izmjene budu usuglašene, zatražiti dozvolu Europske komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close