Zelenski napisao pismo

Ukrajina zatražila dodatnu pomoć Indije

Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Emina Džaparova predala je indijskom kolegi Meenakshiju Lekhiju pismo predsjednika Volodimira Zelenskog za indijskog premijera Narendru Modija.
Vijesti / Svijet | 12. 04. 2023. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indija je rekla da je Ukrajina zatražila više medicinske pomoći i medicinske opreme i pozvala indijske tvrtke da pomognu u obnovi zemlje razorene ruskom invazijom.

Humanitarna pomoć 

Za četverodnevnog posjeta Indiji, završenog danas, zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Emina Džaparova predala je indijskom kolegi Meenakshiju Lekhiju pismo predsjednika Volodimira Zelenskog za indijskog premijera Narendru Modija, navodi New Delhi bez pojedinosti o sadržaju.

"Ponovna izgradnja infrastrukture u Ukrajini mogla bi biti prilika za indijske tvrtke", rekla je Džaparova, prema priopćenju indijskog MVP-a. Indija je poslala humanitarnu pomoć Ukrajini od početka rata, uključujući lijekove i medicinsku opremu.

Džaparova je prva visokorangirana ukrajinska dužnosnica koja je posjetila Ukrajinu otkako je Rusija započela invaziju. Indija nije bila kritična prema svojoj staroj saveznici Rusiji od početka invazije i čak je povećala kupnju ruske nafte, prenosi Hina. 

Diplomatsko rješenje

Indija je pokušala pronaći diplomatsko rješenje za sukob, a predsjednik Modi rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u rujnu da sada nije vrijeme za rat, što su kritičari ocijenili blagom kritikom.

Ukrajina želi da se Indija više uključi u rješavanje sukoba, rekla je Džaparova. Modiju je proslijedila poziv da posjeti Kijev jednog dana.

Indija trenutačno predsjeda skupinom 20 najsnažnijih gospodarstava i Džaparova je izrazila želju da i ukrajinski dužnosnici sudjeluju na događajima u organizaciji G20 te da se omogući obraćanje predsjednika Zelenskog summitu G20, koji će se u rujnu održati u New Delhiju.

Zelenski se već obratio videovezom sudionicima summita G20 u Indoneziji. Indija ne želi da rat zasjeni događaje G20, rekli su indijski dužnosnici. Prva dva događaja G20 na ministarskoj razini, koje je Indija organizirala kao predsjedateljica u veljači i ožujku, bila su obilježena nesuglasicama o ratu između zemalja koje čine G7 (najrazvijenije zemlje svijeta) s jedne strane te Rusije i Kine s druge.

Kopirati
Drag cursor here to close