Uništen mural

Osveta Đokoviću zbog poruke Kosovu

Stanovnici gornjeg dijela Orahovca su jutros oko 6:00 zatekli uništen mural, nakon čega su obavijestili policiju.
Vijesti / Svijet | 30. 05. 2023. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mural u Orahovcu, posvećen najboljem srpskom tenisaču Novaku Đokoviću, uništen je tijekom noći, javio je Radio Goraždevac.

Đoković je, nakon jučerašnje pobede u prvom kolu Roland Garrosa, na kameri ispisao poruku; "Kosovo je srce Srbije - stop nasilju".

Stanovnici gornjeg dijela Orahovca su jutros oko 6:00 zatekli uništen mural, nakon čega su obavijestili policiju.

Oslikavanje murala Đokovića u gornjem delu Orahovca je deo projekta "Boja u zraku " koji je realizirala organizacija "Amici di Decani", u suradnji sa umetnikom Deroksom, koji je početkom prošle godine, u mjestima sa srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, oslikao murale po želji i dogovoru sa domaćinima.

Mural Đokovića, koji je bio oslikan na jednoj srpskoj kući preko puta crkve u Orahovcu, uništen je i početkom veljače, kada je bio prefarban bijelom bojom.

Taj mural je oslikan u ožujku 2022. godine.

Podsjetimo, najbolji srpski tenisač Novak Đoković rekao je na konferenciji za medije u Parizu da bez zadrške stoji iza poruke "Kosovo je srce Srbije! Stop nasilju" koju je napisao na kameri, da ne zna hoće li biti kažnjen, ali i da bi opet ponovio isto.

"Nisam političar i nemam namjeru da ulazim u političke debate. Mnogo me boli kao Srbina to što se događa na Kosovu, naši ljudi su protjerani iz općina. Najmanje što sam mogao uraditi je ovo. Osjećam odgovornost kao javna ličnost i sin čoveka koji je rođen na Kosovu, osjećam potrebu da pokažem podršku i cijeloj Srbiji. Ne znam što budućnost donosi za srpski narod i Kosovo, ali je vrlo potrebno da se pokaže podrška", rekao je Đoković novinarima na konferenciji za medije poslije pobjede nad Aleksandrom Kovačevićem u prvom kolu Roland Garrosa.

"Ne znam što će biti, znam da je bilo primjedbi od strane internacionalnih novinara, hoće li me kazniti. Nemam zadrške, opet bih ponovio isto. Protiv ratova sam i bilo kojeg konflikta, to sam uvijek iskazivao u javnosti. Ova situacija sa Kosovom je presedan po povelji UN-a i svih prava, jako mi je žao što smo u situaciji u kojoj se nalazimo. Kosovo je naše ognjište, naše uporište, najveća bitka se tamo dogodila, najvažniji manastiri se nalaze tamo...Mnogo razloga postoji, a pogotovo zato što je to istina", zaključio je vidno emotivni Đoković.

Podsjetimo, u sukobima koji su jučer izbili na Kosovu ozlijeđeno je više osoba i pripadnika KFOR-a, a sve je krenulo zbog uspostave vlasti u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Bez kazne

Kako sada stvari stoji, Novak neće biti kažnjen jer se po ovom pitanju oglasila Teniska federacija Francuske.

"Nigdje u zvaničnim pravilima Grand Slama ne piše što igrač smije, a što ne smije da kaže. FFT neće poduzimati nikakve mjere" pojasnili su organizatori.

Ostaje tek pitanje kakve će reakcije biti publike u nastavku turnira, na prvom sljedećem nastupu Đokovića. 

Kopirati
Drag cursor here to close