Oglasio se organizator - nema kazne

Novak: Ovo je najmanje što sam mogao da uradim

"Kosovo je naše ognjište, uporište, središte najvažnijih događaja, najveća bitka se tamo desila, najviše manastira. Mnogo je razloga što sam ovo napisao", pojasnio je još jednom Đoković.
Sport / Ostali sportovi | 30. 05. 2023. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novak Đoković je već nakon prvog meča uzburkao duhove na ovogodišnjem Roland Garrosu. Prije svega svojom porukom koju je ostavio na kameri. Oglasio se Novak i ponovo dodao:

"Boli me kao Srbina što se događa na Kosovu, naši ljudi su protjerani iz općina. Ovo je najmanje što sam mogao da uradim. Kao javna ličnost, nezavisno od oblasti, osjećam obavezu da iskažem podršku našem narodu i cijeloj Srbiji. Čujem da je bilo dosta primjedbi na društvenim mrežama. Ne znam hoće li me neko kazniti ili nešto slično, Ali opet bih to ponovio. Protiv ratova sam i konflikta bilo koje vrste. Naravno da imam suosjećanja za sve ljude, ali situacija s Kosovom je presedan u internacionalnom pravu i po povelji UN, znamo svi za rezoluciju 12/44. Žao mi je što smo u situaciji koja se događa.

Osjećam odgovornost kao javna ličnost da pružim podršku, a posebno je osjećam kao sin čovjeka koji je rođen na Kosovu, Kosovo je naše ognjište, uporište, središte najvažnijih događaja, najveća bitka se tamo desila, najviše manastira. Mnogo je razloga što sam ovo napisao", pojasnio je još jednom Đoković.

Kako sada stvari stoji, Novak neće biti kažnjen jer se po ovom pitanju oglasila Teniska federacija Francuske.

"Nigdje u zvaničnim pravilima Grand Slama ne piše što igrač smije, a što ne smije da kaže. FFT neće poduzimati nikakve mjere" pojasnili su organizatori. Ostaje tek pitanje kakve će reakcije biti publike u nastavku turnira, na prvom sljedećem nastupu Đokovića. 

Kopirati
Drag cursor here to close