Piloti neće letjeti

Ukrajinski piloti na obuci u SAD-u

Dva ukrajinska pilota obučavaju se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za borbene avione
Vijesti / Svijet | 05. 03. 2023. u 21:46 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva ukrajinska pilota obučavaju se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za borbene avione, uključujući F-16, saznaje Anadolija.

"Dva ukrajinska pilota su trenutno u Tucsonu na događaju upoznavanja američkih i ukrajinskih pilota. To je rutinska aktivnost u sklopu našeg vojnog dijaloga s Ukrajinom", navodi se u izjavi koju je visoki američki vojni dužnosnik poslao Anadoliji.

Dužnosnik je rekao da im ovaj događaj omogućava da bolje pomognu ukrajinskim pilotima da postanu efikasniji i razviju vlastite sposobnosti.

"Piloti neće letjeti ni na jednoj platformi tijekom ovog događaja, ali će koristiti simulator tijekom dijelova svoje posjete", dodao je dužnosnik.

Napominjući da je ovo prvi put da su organizirali takav događaj sa ukrajinskim pilotima, dužnosnik je rekao:

"To je slično događajima koje smo održali sa drugim zemljama u okviru unaprijed odobrenog programa EUCOM-a uz financiranje sigurnosne suradnje pod nadležnošću COCOM-a".

On je rekao da ne postoje neposredni planovi za povećanje broja pilota osim onih koji su trenutno u Tucsonu, ali i da ne zatvaraju vrata budućim prilikama.

Dodao da nema novih informacija o tome hoće li SAD isporučiti F-16 Ukrajini.

Nakon što je osigurao borbene tenkove, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Zapada borbene avione za obranu neba od ruskih napada.

Kopirati
Drag cursor here to close