Modernizacija

Tajvan naručio od SAD-a unaprijeđene F-16 zbog rastuće prijetnje Kine

Vijesti / Svijet | 18. 11. 2021. u 11:08 Fena
Speed up F-16 delivery : Taiwan asks US

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen pohvalila je u četvrtak vojnu saradnju s Washingtonom kada je objavio narudžbu prvog borbene eskadrile lovaca F-16 nadograđenih uz američku pomoć kako bi se ojačala odbrana ostrva uslijed rastućih tenzija između Taipeia i Pekinga, javlja Reuters.

Česte kineske i američke vojne vježbe u regiji izazvale su strah od sukoba izazvanog krizom oko Tajvana pod demokratskom vlašću, za koji Kina tvrdi da je njena teritorija.

Tsai je na svečanosti u zračnoj bazi u južnom tajvanskom gradu Chiayi na kojoj je predstavljena prva eskadrila najnaprednijih F-16 i F-16V aviona, rekla da je projekat pokazao čvrstu posvećenost partnerstvu između Tajvana i SAD-a.

''Vjerujem da će sve dok se držimo vrijednosti demokratije i slobode, biti više zemalja istomišljenika koje će stajati uz nas'', rekla je ona, govoreći na istoj pozornici zajedno s najvišim američkim diplomatom na Tajvanu, Sandrom Oudkirk.

Sjedinjene Države nemaju službene diplomatske veze s Tajvanom, ali su glavni međunarodni sponzor otoka i dobavljač oružja, što izaziva konstantno negodovanje Pekinga.

Kopirati
Drag cursor here to close