Britanski izvještaj

Bitka za Bahmut: Ukrajina šalje elitne postrojbe, ruske snage prodiru sve dublje

Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je da su u posljednjih 36 sati srušena dva ključna mosta u Bahmutu, dodajući da Ukrajinci drže sve manje opskrbnih puteva.
Vijesti / Svijet | 05. 03. 2023. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske snage koje brane Bahmut izložene su sve jačem pritisku ruskih snaga, izvijestila je britanska vojna obavještajna služba u subotu, dodavši da se u tom gradu i oko njega vode sve intenzivnije borbe.

Ukrajina na to područje šalje elitne postrojbe, dok redovna ruska vojska i snage plaćeničke skupine Wagner prodiru još dublje u sjeverna predgrađa Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, izvijestilo je britansko ministarstvo obrane u redovitom biltenu.

Sedam mjeseci 

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je u subotu navečer na Facebooku da ruske postrojbe pokušavaju, ali ne uspijevaju opkoliti Bahmut, dodajući da su branitelji odbili brojne napade u gradu i oko njega.

Bitka se vodi sedam mjeseci, a ruska pobjeda u potpuno razrušenom gradu u kojemu je prije rata živjelo 70.000 stanovnika, bila bi prvi veliki trijumf Moskve u skupoj zimskoj ofenzivi, prenosi Index.hr

Ugledni ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je u subotu navečer da ne vidi nijedan znak koji bi pokazivao da će Kijev zapovjediti povlačenje iz grada.

"Trenutačno je situacija više ili manje stabilna. Kada je riječ o napredovanju ruskih snaga, mi smo ga praktično zaustavili", rekao je u intervjuu objavljenom na YouTubeu.

36 sati 

Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je da su u posljednjih 36 sati srušena dva ključna mosta u Bahmutu, dodajući da Ukrajinci drže sve manje opskrbnih puteva.

Jedan od tih mostova povezivao je Bahmut sa zadnjim opskrbnim putem iz grada Časiv Jara koji drže Ukrajinci i koji se nalazi oko 13 kilometara prema zapadu, dodaje se u izvještaju.

Rusko topništvo gađalo je u petak zadnje ceste kojima se može izići iz Bahmuta, želeći potpuno opkoliti grad i približiti Moskvu prvoj velikoj pobjedi u ratu u zadnjih šest mjeseci.

Ukrajinski glavni stožer priopćio je da su ruski napadi odbijeni u selima Vasjukivka, Orihovo-Vasilivka, Dubovo-Vasilivka i Hrikorivka koja leže sjeverno od središta Bahmuta.

Rusija tvrdi da će Bahmut biti odskočna daska u osvajanju industrijske regije Donbasa, jednoga od najvažnijih ruskih ciljeva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je Bahmut opisao kao "tvrđavu", u subotu je u video poruci zahvalio braniteljima u gradu, ali nije iznio pojedinosti o borbama.

Kopirati
Drag cursor here to close