Tenkovi izranjaju u blatu

Ukrajinska tišina postaje znakovita: Napravljen je ključni korak za protuofenzivu

Ukrajina je uložila iznimne napore da prikrije početak svoje strateške protuofenzive.
Vijesti / Svijet | 24. 04. 2023. u 21:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kilometri praznih polja na kojima možete očekivati grupiranje oklopa. Tragovi tenkova koji niotkuda izranjaju u blatu. Daleki topnički dvoboji za koje mještani kažu da se rasplamsavaju i stišavaju.

Tišina postaje znakovita. Ukrajina je uložila iznimne napore da prikrije početak svoje strateške protuofenzive. Kao i prilikom brzog i lukavog napada oko Izjuma i Harkiva u kasno ljeto prošle godine, možda ćemo saznati za uspjeh tek nakon što konačno bude postignut, piše CNN, a prenosi Index.hr.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maljar izjavila je prošli tjedan da protuofenziva neće biti najavljena.

Rusija također nerado govori o ukrajinskom zamahu, možda kako ne bi poljuljala moral među vlastitim trupama. U nedjelju je američki Institut za proučavanje rata izvijestio o komentarima ruskih vojnih blogera koji sugeriraju da su ukrajinske snage prešle rijeku Dnjipro u blizini Hersona - u malom broju, ali na mjestima za koja bi Moskva radije smatrala da nisu.

Nije bilo jasno koliko je očigledno ograničeno ukrajinsko iskrcavanje bilo održivo ili kako se uklapalo u širi plan Ukrajine. Ukrajinsko južno zapovjedništvo bilo je škrto na riječima, ali je znakovito pozvalo na strpljenje. Glasnogovornica Natalija Humenjuk je rekla: "Uvjeti vojne operacije zahtijevaju informacijsku tišinu dok ne bude dovoljno sigurno za našu vojsku".

Tišina

U prošlih 10 dana Ukrajina je bila primjetno šutljiva o cijelom području Zaporižje, gdje se uvelike očekuje njezina protuofenziva. Samo ondje njezina vojska može odvojiti okupirani poluotok Krim od okupiranog teritorija u istočnoj Ukrajini i ruskog kopna.

Foto: Twitter / Obuka vojnika/Ilustracija

Bilo je ponešto komentara legije ruskih vojnih blogera, koji su s obzirom na strogu operativnu sigurnost Kijeva često bili prvi izvor informacija o ukrajinskim manevrima u prošlim ofenzivama. Kopani, Marfopilj, Kamjanske, Polohi - sve su to mjesta na kojima su proruski blogeri ukazivali na ukrajinske pokušaje da krenu naprijed. Dokazi za ove tvrdnje su frustrirajuće nejasni, a blogeri imaju lošu reputaciju.

Ruska avijacija također pokušava pogoditi ono što misli da su ukrajinski ciljevi. Grad Orihiv, oko 65 kilometara jugoistočno od Zaporižje, bio je izložen stalnom bombardiranju svega što bi moglo sličiti na vojne objekte. Maleno naselje Vuhledar, dalje na istoku, iz kojeg bi Ukrajina mogla pokrenuti protuofenzivu prema jugu, pogođeno je u nekoliko teških zračnih napada u prošlih 48 sati.

Intenzivna i neselektivna ruska vatrena moć sugerira veliko iščekivanje u tjednima koji dolaze. Ovo je borba za koju Moskva već šest mjeseci za da će se dogoditi.

Odlučujući trenutak u ratu

Rusi su imali dovoljno vremena za pripremu. Sam ruski predsjednik Vladimir Putin čak je prošlog tjedna posjetio ratište i susreo se s načelnikom zračno-desantnih snaga Mihailom Teplinskim, čiji će padobranci biti uključeni u obrambene akcije. Iskopali su mrežu vijugavih rovova i obrambenih objekata, koje će ukrajinske trupe vjerojatno napasti ili ih samo zaobići.

Za Kremlj je to odlučujući trenutak u ratu. Ruski čelnici javno su uložili ono malo resursa koji su im preostali u dosad neuspješno osvajanje strateški nevažnog grada Bahmuta u regiji Donjeck, u istočnoj Ukrajini.

Foto: Twitter / Oklopna vozila/Ilustracija

Ogromni gubici s obje strane tijekom zime u kojoj je grad uništen do neprepoznatljivosti nisu odražavali malu prednost koju bi Rusija imala kada bi na kraju preuzela kontrolu nad cijelim gradom. To tek treba učiniti i kao što je dosad često slučaj, Rusi bi bili pobjednici nad nenastanjivim ruševinama.

Dobici ukrajinskih snaga u Zaporižji, međutim, mogli bi zadati snažniji udarac glavnom dobitku ruske kampanje. Riječ je o koridoru od okupiranog Donbasa do okupiranog Krima - dijelu teritorija koji je Rusija zauzela prošle godine i koji je dugoročno najkorisniji jer povezuje poluotok pripojen 2014. godine s ruskim teritorijem.

Ključni korak se sprema

Gubitak toga uvelike bi ugrozio rusku vojsku na Krimu i podijelio okupacijsku zonu na dva dijela. To bi također odalo stratešku nesposobnost ruske vojske.

Foto: Twitter / Ukrajinska vojska/Ilustracija

Ovo je odlučujući trenutak za Kijev. NATO je neobično ujedinjen i hrabar u podršci i naoružavanju Ukrajine. Ova vrsta jasnoće je izuzetak u zapadnim demokracijama, a izbori, ekonomske varijable i druge smetnje mogu sve to razvodniti u nadolazećoj godini. Ukrajina ne može računati na ovu razinu potpore u ovo doba iduće godine, što god rekla današnja priopćenja za javnost.

Ukrajinci se suočavaju s neprijateljem koji je slabiji nego što je bio, a Rusi čak šalju ranjene osuđenike natrag da se bore na prvoj crti. Ukrajinske snage imaju bolje naoružanje i bolju obuku zahvaljujući NATO-u. Sigurno imaju dobre informacije u stvarnom vremenu od svojih zapadnih saveznika, što im može omogućiti određenu prednost.

A tišina kojoj sada svjedočimo - gotovo potpuni izostanak objava na TikToku ili komentara s bojišnice u Zaporižji - možda je najjasniji pokazatelj da se ovaj vitalni korak zaista sprema.

Kopirati
Drag cursor here to close