Odavanje informacija

Ukrajinci optuženi za veleizdaju: "Omogućili su smrtonosni ruski napad"

Tereti ih se da su tijekom navedene operacije otkrili pojedinosti o lokaciji osoblja ukrajinskih zračnih snaga i zrakoplova koji su omogućili Rusiji da izvede uspješan raketni napad na aerodrom Kanatove.
Vijesti / Svijet | 20. 04. 2023. u 18:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa ukrajinskih vojnika optužena je za izdaju zbog odavanja informacija koje su Rusiji omogućile napad na vojni aerodrom, priopćila je ukrajinska sigurnosna agencija SBU. SBU je u priopćenju naveo da su vojnici pokušali, "bez koordinacije s relevantnim državnim tijelima", zaplijeniti ruski avion prošlog srpnja, nakon što je njegov pilot rekao da će prebjeći.

Tereti ih se da su tijekom navedene operacije otkrili pojedinosti o lokaciji osoblja ukrajinskih zračnih snaga i zrakoplova koji su omogućili Rusiji da izvede uspješan raketni napad na aerodrom Kanatove u središnjoj Ukrajini, u blizini grada Krivij Riha, prenosi Guardian.

"Napad je uzrokovan samovoljnim radnjama pojedinih vojnika"

Tijekom ruskog napada je ubijen ukrajinski zapovjednik, a 17 drugih pripadnika osoblja je ranjeno. Također su uništena dva ukrajinska borbena zrakoplova, dok su uzletište, zgrade i oprema pretrpjeli značajnu štetu, dodao je SBU u priopćenju objavljenom na Telegramu.

SBU nije rekao koliko je vojnika osumnjičeno i nije objavio njihov identitet, ali je naglasio kako su optuženi za izdaju i zlouporabu položaja. "Prema istrazi, (zračni) napad je uzrokovan samovoljnim radnjama pojedinih vojnika koji su odlučili zauzeti zrakoplov ruskih zračnih snaga, čiji je pilot navodno pristao na ponudu da prebjegne u Ukrajinu", stoji u priopćenju.

"Ovi postupci pojedinih vojnika, koji su doveli do ozbiljnih posljedica, smrti i ranjavanja ukrajinskih branitelja i naštetili obrambenim sposobnostima zemlje, zahtijevaju odgovarajuću pravnu ocjenu", zaključuju iz SBU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close