Ana Brnabić

Srbija osudila rusku invaziju na Ukrajinu

Odgovarajući na pitanja na panelu Bloomberg konferencije, premijerka je napomenula da Rusija krši međunarodno pravo i da smo podržali sve rezolucije UN koje osuđuju takvo ponašanje.
Vijesti / Svijet | 20. 04. 2023. u 20:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Ana Brnabić istaknula je danas u Dablinu da Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini i da je jasno osudila rusku invaziju.

Odgovarajući na pitanja na panelu Bloomberg konferencije, premijerka je napomenula da Rusija krši međunarodno pravo i da smo podržali sve rezolucije UN koje osuđuju takvo ponašanje.

"U tom pogledu smo 100 posto uskladili svoju politiku sa vanjskom sigurnosnom politikom EU", istakla je Brnabić i ocijeenila da sankcije nisu rešenje, jer pre svega pogađaju običan narod, što smo i mi osjetili na svojoj koži devedesetih godina.

Sa druge strane, kako na naglasila, ljudi u Srbiji su ljuti što se isti princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta ne primjenjuje kada je u pitanju Srbija i status Kosova i Metohije.

Upravo u tome premijerka vidi dvostruke standarde Zapada, prenosi Tanjug.

"Mi smo među prvima osudili referendume o nezavisnosti Donjecka i Luganska", podsjetila je Brnabić okupljene i navela da živimo u duboko podijeljenom svijetu, u kojem morate biti u potpunosti za ili protiv nečega.

Ističe da Beograd od početka sukoba u Ukrajini nije dostavljao oružje nijednoj zaraćenoj strani, te da se naoružanje šalje samo dozvoljenim "end juzerima", što nijedna od ovih strana nije trenutno.

Kada su Kosovo i Metohija u pitanju, premijerka naglašava da Beograd ostaje posvećen dijalogu i postizanju kompromisnog rešenja, pre svega zbog budućih generacija.

Međutim, smatra da Priština opstruira pregovore.

"Prošlo je 10 godina od Bruxelleskog sporazuma, Zajednica srpskih općina je praktično bila jedina obaveza albanske strane, a oni Zajednicu još nisu formirali", naglasila je Brnabić i ukazala na to da bez ZSO nema napretka u pregovorima.

Kopirati
Drag cursor here to close