Okrivili bi za to Ukrajinu

Ukrajinci uhitili ruske diverzante koji su planirali srušiti putnički zrakoplov iznad Rusije ili Bjelorusije

Vijesti / Svijet | 01. 05. 2022. u 18:25 Slobodna Dalmacija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinska Služba sigurnosti (SBU) objavila je da su njezini obavještajci neutralizirali grupu ruskih diverzanata koji su namjeravali srušiti putnički zrakoplov te za to optužiti ukrajinsku vojsku i međunarodne dobavljače oružja toj zemlji.

- SBU je provela složenu specijalnu operaciju, tijekom koje je neutralizirala duboko ukorijenjenu diverzantsko-izviđačku grupu neprijatelja. Agenti Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije pripremali su teroristički napad – planirali su oboriti putnički avion iznad Rusije ili Bjelorusije”, objavio je glasnogovornik SBU-a, Artem Dekhtyarenko.

Kazao je kako su ''okupatori namjeravali optužiti Ukrajinu i naše partnere za napad na zrakoplov. Kako bi izvršili provokaciju, napadači su htjeli pucati na civilni avion iz prijenosnog protuzračnog raketnog sustava Stinger“.

''Predstavnici specijalnih službi zemlje agresora dali su zadatak svojoj obavještajnoj skupini da ukrade i prokrijumčari taj sustav u zemlju'', tvrdi Dekhtyarenko.

Njihove aktivnosti koordinirao je Aleksandar Tijuterev, koji je član Glavnog stožera Oružanih snaga Rusije.

Tijuterev je, tvrde ukrajinski obavještajci, prethodno sudjelovao u organiziranju niza terorističkih napada u području Odese zbog čega ga traže ukrajinske vlasti.

Ukrajinci navode kako su prema uputama Tijutereva, ruski agenti pokušali uspostaviti kontakte s predstavnicima ukrajinskih Oružanih snaga, pretvarajući se da su dobrovoljci koji se žele uključiti u obranu zemlje.

Kako bi uspostavili povjerenje, oni su ukrajinskoj vojsci davali pouzdane informacije o položajima i kretanjima čečenskih kadirovaca.

Navode kako su agenti SBU-a priveli sve pripadnike diverzantsko-izviđačke skupine te da su u tijeku  istražne i operativne radnje zbog utvrđivanja svih okolnosti otkrivenog kaznenog djela.

Kopirati
Drag cursor here to close