Veto na sve

Odluka DJI-ja: Nema više dronova ni za Rusiju, ni za Ukrajinu

Nakon poziva da obustave poslovanje s dronovima u Rusiji, kineski DJI donio je neočekivanu odluku, koja je ispunila poziv Ukrajinaca, ali istovremeno i njih strpala u isti koš.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 04. 2022. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći svjetski proizvođač komercijalnih dronova, kineska kompanija DJI, obustavio je sve poslovne aktivnosti u Rusiji i Ukrajini.

Od početka rata Ukrajina je pozvala DJI da poduzme korake kako bi zaustavila korištenje svojih bespilotnih letjelica od strane Rusije u ratne svrhe. Kineska tvrtka poručila je da njihova odluka nije izjava o Ukrajini ili Rusiji te da njezini dronovi nisu za vojnu upotrebu.

No, Taras Troiak, predsjednik ukrajinske federacije vlasnika bespilotnih letjelica, rekao je za BBC kako sumnja da će to zaustaviti rusku vojsku da koristi DJI dronove. Rekao je da bi zalihe dronova u trgovinama mogle ponestati za nekoliko mjeseci, ali bi se, po njegovom mišljenju, lako mogle prokrijumčariti u Rusiju iz Kine.

Ruska vojska koristi DJI-jeve dronove za izviđanje kratkog dometa, kaže on. Oni se koriste da razgledaju okolo, da pronađu bilo kakve vojnike u blizini i da se uvjere da vam nitko nije jako blizu, ističe Troiak, javlja Zimo.

Ako žele uzeti, na primjer, zgradu ili tvornicu, mogu koristiti dronove da pronađu ukrajinske vojnike na teritoriju, naglašava.

Troiak je rekao da razumije želju DJI-ja za neutralnošću u sukobu, ali smatra da treba smanjiti opskrbu Rusiji, a ne Ukrajini.

Zato što štitimo svoju državu. A koristimo se svim vrstama civilnih automobila, civilnih mobitela i civilnih dronova. Dakle, to nije zato što želimo koristiti dronove u vojne svrhe, nego zapravo, nemamo drugog izbora, pojašnjava.

Iz DJI-ja su za BBC rekli da je vojna upotreba njihove opreme protivna njegovim principima.

Neobična odluka

Obustava rada najvećeg svjetskog proizvođača komercijalnih dronova neobična je za veliku kinesku tvrtku.

Kina je nastojala ostati neutralna po pitanju sukoba, pozivajući na mirno rješenje i tek trebaju osuditi rusku invaziju.

DJI interno ponovno procjenjuje zahtjeve usklađenosti u različitim jurisdikcijama. Do tekuće revizije, DJI će privremeno obustaviti sve poslovne aktivnosti u Rusiji i Ukrajini, stoji u priopćenju.

U ožujku je potpredsjednik ukrajinske vlade, Mykhailo Fedorov, tweetao DJI-ju i rekao: Blokirajte svoje proizvode koji pomažu Rusiji da ubije Ukrajince.

U otvorenom pismu priloženom uz tweet navodi se da Rusija koristi dronove DJI-ja za pomoć u gađanju projektilima, a tvrtka je odgovorila naglašavajući da su njezini proizvodi samo za civilnu upotrebu.

Rečeno je da će, ako Ukrajina zatraži, uključiti geofencing, sustav koji ograničava gdje dronovi mogu raditi, kako bi se spriječilo da bilo koji DJI dron - bilo ruski ili ukrajinski, djeluje na ratnom području.

No upozorava se da njihov sustav nije bez grešaka.

U DJI-ju zabrinuti vojnim aplikacijama svojih dronova

Troiak je podijelio s BBC-jem poveznicu na video koji su navodno snimile ruske snage, a koji navodno prikazuje dron korišten u borbi u Mariupolju. DJI-jev logo je vidljiv na kontroleru.

DJI kaže da ne:

- plasiraju ili prodaju svoje proizvode za vojnu upotrebu

- pružaju usluge nakon prodaje za proizvode za koje je utvrđeno da se koriste u vojne svrhe

- prilagođavaju ili omogućuju izmjene koje bi omogućile da se njihov i proizvodi koriste za vojnu upotrebu

Zabrinuti smo zbog prijavljene vojne upotrebe naših proizvoda kao što smo izjavili 21. travnja, rekao je za BBC glasnogovornik DJI-ja.

Pojasnili su da je obustava operacija u Rusiji i Ukrajini izjava o našim principima.

DJI je uvijek radio proizvode samo za civilnu upotrebu. Nisu dizajnirani za vojnu primjenu. Takva uporaba je protivna našim načelima i ima potencijalne posljedice za usklađenost sa zakonima, dodao je glasnogovornik te kompanije.

Kopirati
Drag cursor here to close