Iskustvo Hrvata iz rata u Ukrajini: Dobrovoljci su morali zadovoljiti nekoliko uvjeta
Planira se vratiti, a na pitanje je li to zato što se želi boriti za Ukrajinu, odgovorio je: ''Ne borim se samo za Ukrajinu, to je sad cijeli svijet ugrožen.”

Iskustvo Hrvata iz rata u Ukrajini: Dobrovoljci su morali zadovoljiti nekoliko uvjeta

Vijesti / Svijet | 30. 04. 2022. u 08:13 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U borbi protiv ruskih snaga u Ukrajini sudjeluju i strani državljani koji su se nakon početka invazije došli pridružiti obrani te zemlje.

Ukrajina je osnovala legiju stranih boraca, a u ratu navodno sudjeluje i nekoliko desetaka hrvatskih državljana. Jedan od njih je, po povratku u Hrvatsku, ispričao za HRT svoja iskustva s ukrajinskog ratišta.

''Po dolasku u Ukrajinu strani državljani koji žele sudjelovati u ratu su poslani u sigurne kuće koje se svako malo mijenjaju'', prenosi Telegram.hr.

''Ljudi vam provjeravaju identitet, putovnicu vam provjeravaju nekoliko puta, kao i njihovi instruktori. Onda vas šalju u taj objekt gdje je 100-150 ljudi”, kazao je i nastavio:

''Sve je dobro organizirano. Imate smještaj i hranu. Vrši se obuka, nije kao što su na internetu pisali gluposti da će vas poslati s deset metaka u puškama kod Kijeva i da jurišate na tenkove. To nema veze s istinom. Na kraju, sve odlučuju Ukrajinci, njihovi časnici koji su školovani u zapadnim zemljama, odlučuju tko će i kako ići. Gleda se gdje ste bili, što ste radili, koje ste vojne obuke i što ste radili u ratu. Nije da se išlo stihijski.”

''Ne borim se samo za Ukrajinu, cijeli svijet je ugrožen''

Hrvatski državljanin koji se vratio iz Ukrajine je kazao da su dobrovoljci morali zadovoljiti nekoliko uvjeta i biti određeno godište.

''Ne uzimaju ljude preko 50 godina. Trebate biti u dobroj tjelesnoj kondiciji. U početku su tražili i bilo je dovoljno da imate vojnu obuku. To se kasnije promijenilo i nakon tjedan-dva, tražilo se da si morao sudjelovati u nekom svjetskom sukobu. Kao što je kod nas Domovinski rat ili rat u Siriji”, ispričao je.

''Jako me oduševilo što sam tamo našao gotovo sve rase i nacionalnosti iz cijelog svijeta, koji su se našli u tom objektu. Te ljude nisi morao ni pitati koji je njihov motiv i zašto su došli. Tu se po licima vidi i zna se zašto su došli i što se radi”, rekao je i naglasio: ''Motiv nije nikakav plaćenički, da će oni nama nešto platiti… Koliko sam primijetio puno se ide za tim da se što više ljudskih života spasi. Pametno se radi. Nećete vi napadati neke tenkove, ima druga ekipa koja će raditi takve stvari. Ako se primijeti da nešto nije u redu odmah se povlači.”

Planira se vratiti, a na pitanje je li to zato što se želi boriti za Ukrajinu, odgovorio je: ''Ne borim se samo za Ukrajinu, to je sad cijeli svijet ugrožen.”

Kopirati
Drag cursor here to close