Admiral Makarov

Ukrajinci potopili fregatu ruske mornarice?

Riječ je o fregati iz klase ''Admiral Grigorovič''.
Vijesti / Svijet | 06. 05. 2022. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci OSINT-a (Open Source Intelligence) koji analiziraju obavještajne podatke iz javnih izvora objavili su kako su se pojavile neslužbene informacije da je možda pogođena i potopljena fregata ruske mornarice ''Admiral Makarov'' i to također projektilom Neptun, kao i krstarica ''Moskva'', piše Slobodna Dalmacija.

Informacija nije potkrepljena dokazima, a OSINT navodi kako će potanko istražiti sve vezano uz ove spekulacije i obavijestiti javnost.

Riječ je o fregati iz klase ''Admiral Grigorovič''.

Ovu informaciju američki umirovljeni general pukovnik i CNN-ov vojni analitičar Mark Philip Hertling komentirao je riječima: ''Radujemo se što ćemo čuti više…''

Nakon dramatičnog potonuća raketne krstarice ''Moskva'', ruska Crnomorska flota ostala je na samo tri glavna površinska borbena aduta, a najbolji i najvažniji od njih je raketna fregata ''Admiral Makarov''.

Upravo ta činjenica, ocjenjuje vojni analitičar Forbesa, čini 409-metarskog admirala Makarova najvrjednijom metom za ukrajinske raketne posade i operatere dronova. Svjesni su toga i Rusi pa su ga držali podalje ukrajinske obale.

Potonuće Moskve, zajedno s ranijim uništenjem desantnog broda Crnomorske flote ''Saratov'' nakon očitog gađanja ukrajinskim balističkim projektilom, prestrašilo je zapovjednike flote pa su povukli ratne brodove dalje od obale. Kad ratni brodovi isplove s Krima, obično se drže oko 100 milja od ukrajinske obale izvan dometa projektila Neptun.

No, ta ista udaljenost sprječava fregatu da zapravo radi svoj posao, da štiti ostala plovila Crnomorske flote od zračnog i raketnog napada. Držanje na sigurnoj udaljenosti značilo je da fregate nisu bile u poziciji pomoći kada je ukrajinska mornarica prošlog tjedna dronom na potopila dva jurišna čamca kod Zmijskog otoka, prenosi Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close