Zaključak konferencije

Ukrajina dnevno treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći

Iznio je podatak da Ukrajini treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći dnevno, a trenutno ih dobiva tri tisuće, zbog čega su nužne ovakve donatorske konferencije.
Vijesti / Svijet | 05. 05. 2022. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sloboda mora pokazati da služi ljudima bolje nego tiranija, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, obrativši se donatorskoj konferenciji europskih država u Varšavi za ratom pogođenu Ukrajinu, zemlju koja dnevno treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći.

Volodimir Zelenski je na skupu u organizaciji Poljske i Švedske izjavio da se rat u Ukrajini ne odlučuje samo na bojištu, nego i u sferi ekonomije, humanitarne pomoći i organizaciji, kako je rekao, normalnog života za ukrajinske građane.

Na putu prema pobjedi? 

"Sloboda mora pokazati da ljudima služi bolje nego tiranija. Tako sloboda pobjeđuje i zato je ova konferencija važna", rekao je Zelenski u obraćanju putem videoveze iz Kijeva, prenosi Hina. 

Istaknuo je da su Ukrajina, Europa i cijeli svijet na putu prema pobjedi.

Na skupu na kojem sudjeluju i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Zelenski je ponovio da Ukrajina mora po ubrzanom postupku dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal, koji je prisutan na konferenciji u Varšavi, rekao je da Ukrajini za pobjedu trebaju četiri stvari - oružje, sankcije, sredstva i europska perspektiva.

Humanitarna pomoć

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nazvao je ruski napad na Ukrajinu genocidnim ratom. Naglasio je kako će se učiniti sve da se zaustavi Rusija i osigura ukrajinska pobjeda.

Iznio je podatak da Ukrajini treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći dnevno, a trenutno ih dobiva tri tisuće, zbog čega su nužne ovakve donatorske konferencije.

"Znamo jako dobro da ne branite samo svoju domovinu, neovisnost i slobodu, nego i našu. Nastavit ćemo vas podržavati u svakom mogućem pogledu i dobit ćete ovaj rat", poručio je Ukrajincima poljski premijer.

Hrvatsku, koja će Ukrajini donirati pet milijuna eura pomoći, na konferenciji predstavlja hrvatski premijer Andrej Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close