Presretnut razgovor

Ukrajina tvrdi da Rusi koriste Starlink u okupiranim područjima

Kompanija SpaceX, koji upravlja terminalima Starlink, navela je 8. veljače na mreži X kako "ne posluje ni na koji način sa ruskom vladom ili njenom vojskom" i da njen servis ne radi u Rusiji.
Vijesti / Svijet | 12. 02. 2024. u 07:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnici ukrajinske obrane priopćili su u nedjelju da ruske snage u okupiranim oblastima istočne Ukrajine koriste terminale satelitskog internet-servisa Starlink Elona Muska.

Glavna obavještajna uprava ukrajinskog Ministarstva obrane objavila je na Telegramu audio snimak presretnutog razgovora dva ruska vojnika navodeći da je to dokaz da se Strarlink "sistemski" upotrebljava, prenio je Ukrajinski servis Radija Slobodna Europa.

Kompanija SpaceX, koji upravlja terminalima Starlink, navela je 8. veljače na mreži X kako "ne posluje ni na koji način sa ruskom vladom ili njenom vojskom" i da njen servis ne radi u Rusiji.

Počinje poprimati sistemski karakter

Obavještajna uprava je priopćila da se na audio snimku objavljenom na Telegramu čuju vojnici iz ruske 83. zračno-jurišne brigade, koji razgovaraju o postavljanju terminala na istoku Ukrajine.

U priopćenju nisu iznešeni detalji o obimu navodne upotrebe ili načinu na koji su terminali dobijeni. Glasnogovornik Andrij Jusov rekao je u subotu ukrajinskim medijima da korištenje Starlinka "počinje poprimati sistemski karakter".

Starlink je mreža više od 2.000 satelita koji kruže oko Zemlje u komunikaciji s tisućama terminala na zemlji. Aktiviran je širom Ukrajine krajem veljače 2022. nakon što su internet usluge prekinute zbog invazije Rusije.

Neprocjenjiv značaj za borbe i komunikaciju

Prisustvo Starlinka u Ukrajini pokazalo je da ima ne samo neprocjenjiv značaj za borbe na frontu, već i u obnavljanju energetske i komunikacijske infrastrukture koja je na meti Rusije. Ipak, ostaju pitanja o tome koliko je njen vlasnik, milijarder Elon Musk, posvećen podržavanju ratnih napora Ukrajine.

Musk je rekao kako je spriječio ukrajinski napad na bazu ruske mornarice 2022. godine tako što je odbio zahtjev Kijeva da se aktivira pristup internetu u Crnom moru u blizini Krima, koji je anektirala Rusija.

To otkriće u rujnu 2023. izazvalo je oštru osudu Mihaila Podoljaka, višeg pomoćnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je rekao kako je to "cijena koktela neznanja i velikog ega".

Incident o kome je riječ tiče se plana Ukrajine krajem prošle godine da osakati rusku crnomorsku flotu s bazom u Sevastopolju.

Musk je na mreži X početkom rujna naveo kako su ukrajinske vlasti poslale zahtjev da se "Starlink aktivira sve do Sevastopolja".

"Da sam pristao na njihov zahtjev, onda bi SpaceX bio eksplicitno sudionik u velikom činu eskalacije rata i sukoba", rekao je tada Musk.

Kopirati
Drag cursor here to close