Izvanredni samit

Postignut dogovor koji može promijeniti tijek rata: Ukrajini pomoć od 50 milijardi eura, popustio i Orban

Na izvanrednom samitu u Bruxellesu postignut je dogovor o novom, dugoročnom paketu pomoći Ukrajini.
Vijesti / Svijet | 01. 02. 2024. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici svih 27 država članica postigli su na izvanrednom samitu u Bruxellesu dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Imamo dogovor. Svih 27 čelnika složilo se oko dodatnog paketa potpore od 50 milijardi eura za Ukrajinu unutar proračuna EU-a. Ovo osigurava postojano, dugoročno, predvidljivo financiranje za Ukrajinu", objavio je Michel na društvenoj mreži X.

Ovu informaciju potvrdila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Postignut sporazum! Europsko vijeće ispunilo je naše prioritete. Podrška Ukrajini. Borba protiv ilegalne migracije. Podrška europskoj konkurentnosti. Dobar dan za Europu", poručila je na Platformi X.

Izvanredni samit sazvan je jedino zato da se pokuša pridobiti suglasnost Mađarske. Na zadnjem samitu sredinom prosinca 26 članica postiglo dogovor o pomoći Ukrajini i jedno je je Mađarska bila protiv.

"Na Europskom vijeću postigli smo dogovor o dodatnih 50 milijardi eura za dugoročnu podršku Ukrajini u okviru sedmogodišnjeg proračuna Europske unije. Pokazujemo jedinstvo i kredibilitet Unije u zaštiti zajedničkih vrijednosti i pružanju pomoći Ukrajini, koja je žrtva ruske agresije", poručio je premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković, na Platformi X.

Što uključuje novi paket?

Prijedlog predviđa povećanje sadašnjeg Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. za 64.6 milijardi eura. Od toga je samo 21 milijarda svježeg novca, to jest toliko bi države članice morale povećati svoj doprinos proračunu, 10,6 milijardi eura dobilo bi se preraspodjelom postojećih sredstava. Preostale 33 milijarde su samo jamstva za zajmove koje bi EU podigla i proslijedila Ukrajini po povoljnim uvjetima.

Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi eura, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi.

Osim paketa pomoći za Ukrajinu, u prijedlogu revizije proračuna predviđene su dvije milijarde eura za migracije i upravljanje granicama, 7.6 milijardi eura za susjedstvo i svijet, 1.5 milijardi eura za Europski fond za obranu u okviru novog instrumenta STEP (Platforme za strateške tehnologije za Europu), 2 milijarde eura za instrument fleksibilnosti, 1.5 milijardi eura za pričuvu za solidarnost i pomoć u nuždi.

Orban je zbog protivljenja pomoći Ukrajini blokirao cijeli paket. Za svoj pristanak tražio je zauzvrat odmrzavanje svih europskih sredstava namijenjenih Mađarskoj. Komisija je prije prosinačkog samita odmrznula 10.2 milijarde eura mađarskih sredstava, a ostalo je još oko 21 milijarda koje su i dalje blokirane.

Oglasile se Ukrajina i Rusija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je zahvalan čelnicima EU što su za njegovu zemlju otvorili novi fond od 50 milijardi eura.

"Vrlo je važno da je odluku donijelo svih 27 čelnika, što još jednom dokazuje snažno jedinstvo EU", rekao je. "Kontinuirana financijska potpora EU Ukrajini ojačat će dugoročnu gospodarsku i financijsku stabilnost, što nije ništa manje važno od vojne pomoći i sankcijskih pritisaka na Rusiju", dodao je.

Oglasio se i Kremlj, koji je optužio SAD da pokušava "prebaciti teret potpore Ukrajini na pleća europskih poreznih obveznika".

Što se tiče rasprava na vrhu EU o daljnjem krugu potpore Ukrajini, Rusija je rekla da će Kijev i Zapad "i dalje imati problema". Također je rekao da Zapad pokušava "demonizirati" Rusiju kako bi izgledala kao neprijatelj.

Dva kompromisa

Orban je, piše Guardian, podlegao pritiscima nakon niza sinoćnjih i jutrošnjih sastanaka s talijanskim, francuskim i njemačkim premijerima. Predsjednik Vijeća EU Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te čelnici Francuske, Njemačke i Italije održali su sastanak iza zatvorenih vrata s mađarskim premijerom. Sastanak je zatim proširen na druge čelnike, uključujući nizozemskog premijera Marka Ruttea, poljskog premijera Donalda Tuska i belgijskog premijera Alexandera De Crooa.

Dogovorili su dva kompromisa - za dvije godine Europska će komisija po potrebi napraviti reviziju potrošnje, no o tome će se još glasati. Postoji i dodatna mjera o mehanizmu uvjetovanja vladavine prava, rekao je glasnogovornik.

Čelnici su se složili oko sljedećeg teksta, prema dokumentu u koji je Guardian imao uvid: "Na temelju godišnjeg izvješća Komisije o provedbi instrumenta za Ukrajinu, Europsko vijeće će svake godine održati raspravu o instrumentu s ciljem davanja smjernica. Ako bude potrebno, Europsko vijeće će za dvije godine pozvati Komisiju da izradi prijedlog za reviziju u kontekstu novog VFO-a."

Kopirati
Drag cursor here to close