Poziv stanovništvu

Ukrajina: Ne koristite štednjak i perilice, štedite struju

Vlasti pokušavaju da poprave štete nakon što je Rusija ispalila rakete na energetska postrojenja širom Ukrajine u ponedjeljak, izazivajući velike prekide u snabdjevanju energijom.
Vijesti / Svijet | 11. 10. 2022. u 19:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske vlasti zatražile su od civila u utorak da ne koriste kućanske aparate poput štednjaka i perilice za rublje kako bi uštedili struju, dok se milioni ljudi suočavaju s prekidima u snabdijevanju nakon najvećeg ruskog napada na ukrajinsku energetsku mrežu od izbijanja rata.

Vlasti pokušavaju da poprave štete nakon što je Rusija ispalila rakete na energetska postrojenja širom Ukrajine u ponedjeljak, izazivajući velike prekide u snabdjevanju energijom i nagnavši vladu u Kijevu da objavi da prekida izvoz električne energije.

Šira regija prijestolnice Kijeva uvela je restrikcije kako bi uštedila električnu energiju, ali su popravke na energetskoj mreži u zapadnom gradu Lavovu vraćeni na početak nakon što je u novom ruskom raketnom napadu 30 posto stanovništva ostalo bez snabdijevanja strujom.

Vlada je saopćila sa su mještani 300 naselja u regiji Kijeva i sličan broj u regiji Lavova u utorak ostali bez električne energije. Još 200 naselja u sjeveroistočnoj regiji Sumi i više od 100 u regiji Ternopil u zapadnoj Ukrajini također je ostalo bez struje, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close