Za obranu

Ukrajina i dalje inzistira da dobije borbene avione F-16

Svaka koalicija donatora F-16, zrakoplova koji proizvodi američka tvrtka Lockheed-Martin, vjerojatno bi se oslanjala na potporu Sjedinjenih Država, daleko najvećeg korisnika ovih aviona.
Vijesti / Svijet | 26. 05. 2023. u 07:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij ponovo je zatražio da se njegovoj zemlji isporuče zapadni zrakoplovi F-16, rekavši da će ti avioni s ukrajinskim pilotima biti jasan znak međunarodne zajednice da će ruska invazija završiti porazom.

Već je ranije obećao da će F-16, koje bi mogao dobiti od zapada, koristiti samo za obranu zemlje, a ne za napade na ruski teritorij.

Ideja je dobila velik poticaj prošli tjedan kad je američki predsjednik Joe Biden rekao čelnicima G7 da Washington podržava zajedničke savezničke programe obuke za ukrajinske pilote na lovcima F-16.

Nema konačne odluke

Ali američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da nema konačne odluke o slanju zrakoplova iz Washingtona.

Svaka koalicija donatora F-16, zrakoplova koji proizvodi američka tvrtka Lockheed-Martin, vjerojatno bi se oslanjala na potporu Sjedinjenih Država, daleko najvećeg korisnika ovih aviona.

Američki dužnosnici procijenili su da će biti potrebno najmanje 18 mjeseci za obuku i isporuku F-16.

Njemački kancelar Olaf Scholz, također govoreći na samitu G7 u Hirošimi, rekao je da je obećanje o obuci poruka: "Rusija ne može računati na pobjedu ako se kladi na dugi rat."

U srijedu je norveški ministar obrane rekao da njegova zemlja podupire zajedničke programe obuke, ali tek treba donijeti odluku o zrakoplovima.

Nizozemski ministar obrane ponudio je sličnu potporu.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da obuka ukrajinskih pilota neće učiniti NATO stranom u sukobu.

Rusi misle drugačije

Prebacivanje zrakoplova F-16 u Ukrajinu pokrenulo bi pitanje uloge NATO-a u sukobu, rekli su u ponedjeljak visoki ruski diplomati.

"U Ukrajini ne postoji infrastruktura za rad F-16, a nema ni potrebnog broja pilota i osoblja za održavanje", rekao je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

Zapadne vlade su ionako oprezne u slanju bilo kakve vojnu opremu kojom bi se moglo udariti duboko u ruski teritorij i dati Moskvi povoda za širenje rata.

Poljska je dala Ukrajini 14 MiG-ova 29 i rekla da će dati još. Međutim, poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da Varšava ima premalo F-16 da bi ih dala Ukrajini.

Nizozemski premijer Mark Rutte je 4. svibnja rekao da Nizozemska radi sa saveznicima uključujući Veliku Britaniju, Belgiju i Dansku kako bi došli do zaključka hoće li poslati zrakoplove u Ukrajinu.

Nizozemska ima 24 F-16 operativna do sredine 2024., kada će ih zamijeniti F-35. Također ima 18 neoperativnih F-16, od kojih je 12 prodano.

Britanija neće slati zrakoplove u Ukrajinu, rekao je glasnogovornik premijera Rishija Sunaka, budući da Britanija nema F-16 koje Ukrajina želi. Britanija je bila spremna podržati svaku zemlju koja je bila voljna poslati zrakoplove, rekao je Sunak.

Tko podupire ideju?

Norveška će poduprijeti programe obuke ukrajinskih pilota na borbenim zrakoplovima F-16, rekao je u srijedu norveški ministar obrane Bjoern Arild Gram, ali vlada nije odlučila hoće li Norveška dati ijedan od svojih zrakoplova F-16 Ukrajini.

Njemačka je rekla da ne posjeduje nikakve F-16, ali je ministar obrane Boris Pistorius rekao da razmatra mogućnosti potpore koaliciji zemalja za obuku ukrajinskih pilota.

Danska, s oko 30 F-16 u operativnom sastavu zrakoplovstva, rekla je u veljači da je "otvorena" za ideju slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je ovog mjeseca da je Francuska otvorena za obuku ukrajinskih pilota u Francuskoj odmah. Francuska nema F-16, samo ratne avione francuske proizvodnje Rafale i prethodnu generaciju aviona Mirage 2000.

Kopirati
Drag cursor here to close