Dužnost

Rusija: Ako u Bjelorusiji dođe do oružanog ustanka branit ćemo Lukašenkov režim

Poljski general je jučer rekao da postoji realna mogućnost da će u Bjelorusiji doći do oružanog ustanka i rušenja režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.
Vijesti / Svijet | 24. 05. 2023. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je dužna osigurati sigurnost Bjelorusije, rekao je danas glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov u odgovoru na izjave bivšeg zamjenika poljskog ministra obrane, generala Waldemara Skrzypczaka, prenose ruski državni mediji.

Poljski general je jučer rekao da postoji realna mogućnost da će u Bjelorusiji doći do oružanog ustanka i rušenja režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

"Bjelorusija je naš partner, saveznik i naša bratska država. Naravno, Ruska Federacija ima obvezu osigurati sigurnost Bjelorusije, što ćemo i učiniti pred takvom očitom prijetnjom", naglasio je Peskov, prenosi Index.hr.

Prema njegovim riječima, Poljska je za Rusiju neprijateljska zemlja čije vodstvo "proživljava izljeve rusofobije".

"I vidimo da ova država, neprijateljski raspoložena prema nama, zapravo otvoreno govori o svojoj namjeri da se izravno, uključujući i silu, miješa u unutarnje stvari susjedne države", rekao je glasnogovornik Kremlja.

Poljski general: Pripremimo se za ustanak u Bjelorusiji, jer će se dogoditi

Prema riječima poljskog generala, ako ukrajinski protunapad bude uspješan, naoružani Bjelorusi koji se sada bore na strani ukrajinskih snaga mogli bi pokrenuti svrgavanje režima predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

"Pripremimo se za ustanak u Bjelorusiji, jer će se dogoditi. Stvar je u tome da ne možemo propustiti ovaj trenutak. Moramo biti spremni podržati one trupe koje će izvesti operaciju protiv Lukašenka. Imamo razloga da im pomognemo, kao što pomažemo Ukrajincima", rekao je jučer Skrzypczak.

Lukašenko: Zapad planira invaziju na Bjelorusiju

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ranije je rekao da Zapad planira izvršiti invaziju na teritorij Bjelorusije kako bi je uništio. Prema njegovim riječima, "formiranje određenih pukovnija i legija za kasniji državni udar u Bjelorusiji je u punom jeku".

Lukašenko tvrdi i da je primijetio da Zapad od odbjeglih Bjelorusa stvara militante.

Kopirati
Drag cursor here to close