Oslabile borbe

Ukrajina objavila najnovije stanje u Bahmutu

Ruska ofenziva ponešto je oslabila, no "istodobno, količina granatiranja jednako je velika". Reuters ne može provjeriti izvješća s ratišta.
Vijesti / Svijet | 23. 05. 2023. u 13:24 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borbe u Bahmutu oslabile su, ali nastavlja se granatiranje u okolici, objavila je Ukrajina i navodi da njezini vojnici drže malo uporište na rubu grada te da ruske snage čiste okupirana područja. Ruske snage objavile su u subotu da su potpuno preuzele Bahmut u istočnoj Ukrajini nakon gotovo godine dana snažnih borbi.

Ukrajina kaže da je napredovala na razorenim sjevernim i zapadnim krilima grada te se nada da će ih opkoliti. "U gradu Bahmutu borbe su oslabile, neprijatelj nastavlja raščišćavati područja pod svojom kontrolom", objavila je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar na Telegramu.

Ponovila je tvrdnje Kijeva da ukrajinski vojnici još nadziru manji dio grada 15 mjeseci od početka ruske invazije i poručila: "Naši vojnici nadziru jugozapadna predgrađa u okrugu Litak". Napredovali su ponešto "na sjevernom i južnom krilu", dodala je ne navodeći pojedinosti.

Ruska ofenziva ponešto je oslabila, no "istodobno, količina granatiranja jednako je velika". Reuters ne može provjeriti izvješća s ratišta.

Moskva kaže da osvajanje Bahmuta otvara ruskoj vojsci put za daljnji prodor u istočnu industrijsku regiju Donbas koja graniči s Rusijom. Ukrajina kaže da je njezino napredovanje na krilima mnogo važnije od povlačenja iz samoga Bahmuta i da će Rusija morati oslabiti svoje položaje na drugim područjima i slati pojačanja ako želi zadržati grad.

Kopirati
Drag cursor here to close