Telefonski razgovo

Putin okrivljuje Ukrajinu za pogibiju civila i pozvao Zapad da ''pritisnu'' Kijev

Policajac u Mariupolju rekao je ukrajinskoj javnoj televiziji Suspine da su Rusi krenuli u osvajanje razorene čeličane.
Vijesti / Svijet | 03. 05. 2022. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruske snage bombardiraju čeličanu Azovstal u Mariupolju u kojoj je još uvijek 200 zarobljenih civila.

Prema agenciji RIA, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da se uništavaju ukrajinski položaji postavljeni nakon što su branitelji "iskoristili" primirje za evakuaciju nekoliko skupina civila u posljednja dva dana.

Policajac u Mariupolju rekao je ukrajinskoj javnoj televiziji Suspine da su Rusi krenuli u osvajanje razorene čeličane, posljednje točke ukrajinskog otpora u tom južnom gradu.

Da je ruska operacija počela potvrdio je za list Ukrainska Pravda i zamjenik zapovjednika brigade Azov koja brani golemo postrojenje.

Mariupolj je glavna meta Rusije koja pokušava odsjeći Ukrajinu od Crnog mora i spojiti teritorije pod ruskom kontrolom na istoku i jugu. Pored čeličane prolazi glavna ukrajinska autocesta u smjeru istok-zapad.

Putin razgovarao je telefonom o situaciji u Ukrajini s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom i pritom pozvao Zapad da izvrši pritisak na Kijev da prekine "strahote" koje se događaju u toj zemlji, prenijele su ruske novinske agencije.

Putin je rekao Macronu da bi Zapad mogao pomoći da se prekine "ratne zločine i masovno granatiranje gradova i naselja u Donbasu", pri čemu stradavaju civili.

Rusija niječe da njezine snage u Ukrajini čine ratne zločine i za pogibije civila okrivljuje ukrajinske nacionaliste i "neonaciste", što Kijev i Zapad odbacuju.

"Zapad bi mogao pomoći da se prekinu te strahote utječući na odgovarajući način na vlasti u Kijevu i prekidom slanja oružja Ukrajini", rekao je, prenijela je agencija RIA.  Putin je također francuskom kolegi rekao da je Moskva i dalje spremna na dijalog s Ukrajinom, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close