Put ka Europi

U Sredozemnom moru smrtno stradalo 289 djece

Broj djece koja su izgubila život pokušavajući preploviti Sredozemno more i doći u Europu udvostručio se u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Vijesti / Svijet | 14. 07. 2023. u 19:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 289 djece izgubilo je život u prvih šest mjeseci 2023. godine pokušavajući doći u Europu preko Sredozemnog mora, što je znatan porast, priopćile su u petak Ujedinjene nacije.

Taj je broj dvostruko veći nego u prvih šest mjeseci 2022. godine, dodaju iz UN-ove organizacije za prava djece (UNICEF) pozivajući na uspostavu sigurnih humanitarnih koridora koji će omogućiti da se djeca sigurno prebace u Europu.

Udvostručen broj

''Broj djece koja su izgubila život pokušavajući preploviti Sredozemno more i doći u Europu udvostručio se u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje prošle godine'' - rekla je direktorica za migracije i raseljene osobe u UNICEF-u Verena Knaus.

Ona je navela da je 11.600 djece u prvih šest mjeseci ove godine prošlo tim putem, što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2022. godine, navodi Reuters.

U prva tri mjeseca 2023. godine, oko 3.300 djece na toj ruti - što je 71 posto ukupnog broja - nije imalo pratnju ili su bili odvojeni od obitelji, navodi UNICEF.

To je triput više nego u istom razdoblju prošle godine.

''Ta djeca moraju znati da nisu sama. Lideri u cijelom svijetu moraju odmah reagirati'' - istaknula je Knaus.

Sigurna i stalna potraga

Europarlamentarci su u četvrtak tražili donošenje "strategije sigurne i stalne potrage i spašavanja" migranata u Sredozemnom moru pošto je sredinom lipnja kod grčke obale potonuo brod, pri čemu je možda poginulo više od 600 ljudi.

Oronula i prekrcana brodica koja je isplovila iz Libije potonula je blizu Grčke u noći između 13. i 14. lipnja.

Samo su 104 migranta spašena s brodice na kojoj je bilo oko 750 ljudi, ističu europarlamentarci.

Pronađena su 82 tijela, a pretpostavlja se da su svi ostali mrtvi.

Kopirati
Drag cursor here to close