Zlouporaba položaja

U Senatu počeo proces opoziva Donalda Trumpa

Članovi Zastupničkog doma, takozvani "menadžeri", ceremonijalno su unijeli rezoluciju o opozivu u Senat. Ta rezolucija će imati ulogu "optužnice" u daljem procesu protiv Donalda Trumpa.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2020. u 23:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Reuters / Donald Trump

Proces opoziva predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u Senatu je danas službeno počeo, pošto je Zastupnički dom u srijedu izglasao da se rezolucija službeno uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Zastupničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku, javio je Glas Amerike (Voice of America - VOA).

Članovi Zastupničkog doma, takozvani "menadžeri", ceremonijalno su unijeli rezoluciju o opozivu u Senat. Ta rezolucija će imati ulogu "optužnice" u daljem procesu protiv Donalda Trumpa.

Nakon unošenja rezolucije, vođa sedmočlanog tima demokratskih "menadžera" Adam Schiff pročitao je njezin sadržaj naglas.

Zastupnički dom je u prosincu izglasao opoziv predsjednika zbog zlouporabe položaja i opstrukcije Kongresa.

Pošto je naglas pročitana rezolucija o opozivu, Senat ju je službeno prihvatio, a u nastavku slijedi polaganje zakletvi predsjedavajućeg suca i porotnika.

Predsjedavajući Vrhovnog suda John Roberts položit će zakletvu tijekom dana, a potom se očekuje da to uradi i stotinu senatora.

Suđenje Donaldu Trumpu bi trebalo početi u utorak, 21. siječnja.

Rezolucija o opozivu je "optužnica" koju će zastupati "menadžeri" Zastupničkog doma koji imaju ulogu tužitelja. Bijela kuća ima svoju obranu - predsjednika Trumpa zastupat će odvjetnici Pat Cipollone i Jay Sekulow.

Senatori su porotnici, a procesom predsjedava predsjedavajući Vrhovnog suda.

Pravila suđenja određuje većina, pa će tako i sada republikanci odlučivati o tome hoće li na suđenju biti izvođeni i svjedoci, na čemu demokrate insistiraju. Da bi se usvojila neka pravila potrebna je prosta većina od 51 glasa.

Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je nagovijestio da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svjedočenje iz Senata.

Predsjednik može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine (67) od stotinu senatora, što je malo vjerojatno jer većinu u Senatu imaju republikanci.

Kopirati
Drag cursor here to close