Opoziv

Senatori koji će suditi Trumpu moraju položiti prisegu

Trump treba odgovoriti na dvije točke optužnice, onu o zloporabi ovlasti i drugu o ometanju rada Kongresa.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2020. u 08:48 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaduženi za suđenje predsjedniku Donaldu Trumpu, američki senatori u četvrtak će položiti prisegu pred predsjednikom Vrhovnog suda koji će predsjedati povijesnim procesom opoziva, tek trećim u povijesti protiv predsjednika SAD-a.

Optužnica protiv američkog predsjednika stigla je u srijedu u Senat, uoči procesa koji bi trebao voditi gornji dom Kongresa s republikanskom većinom, a počet će u utorak, objavio je šef republikanske većine u gornjem domu Kongresu Mitch McConnell.

Trump treba odgovoriti na dvije točke optužnice, onu o zloporabi ovlasti i drugu o ometanju rada Kongresa.

Demokrati ga optužuju da je koristio svoju funkciju da bi izvršio pritisak na Ukrajinu u ljeto 2019. da se ispita njegovog političkog protivnika Joea Bidena, a zatim je blokirao suradnju svojih suradnika s odborom zaduženim za istragu u Zastupničkom domu.

Nakon što je optužnica potvrđena u donjem domu Kongresa, proces opoziva, tzv. 'suđenje', nastavlja se u Senatu.

Članovi Zastupničkog doma pritom igraju ulogu 'tužitelja', Bijela kuća ima pravne zastupnike, senatori su porotnici, a procesom predsjedava čelnik Vrhovnog suda.

Predsjednik može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine senatora od njih 100. Međutim, očekuje se da će Senat osloboditi Trumpa, budući da nijedan od 53 republikanska senatora nije javno rekao da je za opoziv.

No, opoziv za koji je prošloga mjeseca glasao Zastupnički dom i televizijski prijenos senatskog suđenja mogli bi biti neugodni za Trumpa koji se na izborima 3. studenoga bori za drugi mandat, a Joe Biden mu je najizgledniji demokratski protukandidat.

Kopirati
Drag cursor here to close