Pravo na samoobranu

U rijetkom nastupu pred UN-om, Sjeverna Koreja branila lansiranje projektila

DeLaurentis je rekao da su SAD predane diplomaciji i da su "javno i privatno i na višim razinama opetovano pozivale DNRK da se uključi u dijalog".
Vijesti / Svijet | 14. 07. 2023. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja je lansiranjem interkontinentalnog balističkog projektila koristila svoje pravo na samoobranu "radi odvraćanja opasnih vojnih poteza neprijateljskih snaga i očuvanje sigurnosti vlastite države", rekao je njezin predstavnik Vijeću sigurnosti UN-a u četvrtak.

Vijeće sigurnosti sastalo se nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je u srijedu testirala svoj najnoviji projektil Hwasong-18, dodajući da je to oružje jezgra njezinih nuklearnih udarnih snaga.

"Kategorički odbijamo i osuđujemo sazivanje sjednice Vijeća sigurnosti od strane Sjedinjenih Država i njezinih sljedbenica", rekao je veleposlanik Sjeverne Koreje pri UN-u Kim Song u rijetkom nastupu te zemlje na Vijeću.

Pod sankcijama UN-a

Sjeverna Koreja zadnji je put govorila na sastanku Vijeća o svojim nuklearnim programima i programima balističkih projektila u prosincu 2017.

Sjeverna Koreja, službeno poznata kao Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK), pod sankcijama je UN-a zbog svojih raketnih i nuklearnih programa od 2006. To uključuje zabranu razvoja balističkih projektila.

Zadnjih nekoliko godina Vijeće je podijeljeno oko toga kako se nositi s Pjongjangom.

Rusija i Kina, koje imaju ovlasti veta zajedno sa Sjedinjenim Državama, Britanijom i Francuskom, rekle su da nove sankcije neće pomoći i žele da se takve mjere ublaže.

Kina i Rusija smatraju da zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje provociraju Pjongjang, dok Washington optužuje Peking i Moskvu da potiču Sjevernu Koreju štiteći je od novih sankcija.

Nema preduvjeta za razgovore

"Rusija i Kina spriječile su ovo vijeće da govori jednim glasom. I ovim opetovanim lansiranjima, Pjongjang pokazuje da se osjeća ohrabrenim", rekao je članicama Vijeća sigurnosti zamjenik američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima, Jeffrey DeLaurentis.

DeLaurentis je rekao da su SAD predane diplomaciji i da su "javno i privatno i na višim razinama opetovano pozivale DNRK da se uključi u dijalog".

Rekao je da je Washington jasno dao do znanja da nema preduvjeta za razgovore i da će "raspravljati o svakoj temi koja brine Pjongjang".

"DNRK nije odgovorio na naše ponude", rekao je.

Kineski veleposlanik pri UN-u Zhang Jun rekao je vijeću da je Peking predan denuklearizaciji Korejskog poluotoka i rješavanju pitanja kroz dijalog.

Opisao je situaciju kao "napetu" i rekao da "jačaju suprotstavljanja".

Kina primila na znanje

Kina je "primila na znanje" najnovije sjevernokorejsko lansiranje projektila, rekao je Zhang.

"Hladni rat je davno završio, ali bauk hladnoratovskog mentaliteta ostaje. Ne samo da je pitanje poluotoka učinio nerješivim, već je i pojačao antagonizam i sukobe diljem svijeta", rekao je.

Oštro je kritizirao ovotjedno priopćenje čelnika NATO-a rekavši Vijeću da "ponavlja iste stare melodije ispunjene hladnoratovskim mentalitetom i ideološkim predrasudama".

Zhang je rekao da bi NATO trebao malo "preispitati svoju dušu".

Čelnici NATO-a u priopćenju su rekli da je Kina svojim "ambicijama i politikom prisile" dovela u pitanje interese, sigurnost i vrijednosti NATO-a.

"Kina ne stvara probleme, niti se boji problema", rekao je Zhang.

"Spremni smo čvrsto i snažno odgovoriti na svaki čin koji krši suverenitet i teritorijalni integritet Kine, potkopava kineski razvoj i sigurnosne interese i narušava mir i stabilnost u kineskom susjedstvu."

Kopirati
Drag cursor here to close