Povećavaju nuklearno oružje

Sjeverna Koreja razvila balističku raketu 'protiv SAD-a'

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pratio test lansiranja interkontinentalne balističke rakete na čvrsto gorivo tipa Hwasong-18, "dizajnirane da pogodi SAD"
Vijesti / Svijet | 13. 07. 2023. u 16:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un najavio je da će njegova zemlja povećati svoje nuklearno oružje i raketne sposobnosti nakon što je obavljen test lansiranja interkontinentalne balističke rakete za koju se navodi da je "razvijena protiv Sjedinjenih Američkih Država", prenosi Anadolija.

Dizajnirana da pogodi SAD

Kim, koji je pratio test lansiranja interkontinentalne balističke rakete na čvrsto gorivo tipa Hwasong-18, "dizajnirane da pogodi SAD", najavio jačanje nuklearnog oružja i raketnih sposobnosti svoje zemlje, objavila je sjevernokorejska službena agencija (KCNA).

Naveo je da je ovaj test "dio napora njegove zemlje za samoobranu protiv neodgovornih vojnih akcija Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje".

Sigurnost ugrožena

Tvrdeći da je sigurnost na Korejskom poluotoku "ozbiljno ugrožena od neprijateljskih sila", Kim je poručio kako će biti pokrenut niz snažnijih vojnih poteza "protiv imperijalističkog SAD-a i njegove marionetske Južne Koreje" dok ne odustane od "neprijateljske politike" prema Sjeveru.

Južnokorejske vlasti saopćile su da je Sjeverna Koreja jučer oko 10 sati po lokalnom vremenu iz glavnog grada Pjongjanga lansirala "balističku raketu dugog dometa" u smjeru Japanskog mora.

''Platit će cijenu''

Predsjednik Yoon Suk-yeol izjavio je na hitnom sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) da će Sjeverna Koreja, koja testira balističke projektile, za to "platiti cijenu".

Japansko ministarstvo obrane objavilo je da je projektil pao 250 kilometara od sjevernog otoka Hokkaido i izvan japanske ekonomske zone.

Kopirati
Drag cursor here to close