Nije da joj brojimo

Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil, 12-ti ove godine

Ono se dogodilo uoči sastanka južnokorejskog i japanskog čelnika u Vilnusu.
Vijesti / Svijet | 12. 07. 2023. u 07:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja ispalila je projektil dugog dometa sa svoje istočne obale u srijedu, što predstavlja dvanaesto ovogodišnje lansiranje od strane Pjongjanga, a dogodilo se uoči sastanka južnokorejskog i japanskog čelnika u Vilnusu.

Lansiranje je uslijedilo nakon žestokih pritužbi iz Sjeverne Koreje posljednjih dana, uključujući optužbe da su američki izviđački zrakoplovi nedavno povrijedili njezin zračni prostor, kao i osude nedavne posjete Južnoj Koreji američke podmornice s krstarećim raketama na nuklearni pogon, prenosi Hina

Lansiranje se dogodilo i u jeku samita NATO-a u Litvi na kojem će čelnici Južne Koreje i Japana razgovarati o rastućim prijetnjama, uključujući i nuklearno naoružanu Sjevernu Koreju, piše Reuters.

Japanska obalna straža priopćila je da je ono za što se vjeruje da je balistički projektil palo u more ujutro po lokalnom vremenu, izvan japanske isključive ekonomske zone, oko 550 kilometara istočno od Korejskog poluotoka.

Projektil je letio 74 minute do visine od šest tisuća kilometara, a domet mu je bio oko tisuću kilometara, izvijestila je japanska TV Asahi pozivajući se na japanskog obrambenog dužnosnika, što bi bilo najduže vrijeme leta za sjevernokorejski projektil dosad.

Japanski premijer Fumio Kishida, koji je u Litvi na samitu NATO-a, naredio je svom osoblju da prikupi informacije i ostane pripravno u slučaju nepredviđenih događaja.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close