Stigao odgovor Izraela

Turska dostavlja dokumente za tužbu protiv Izraela za genocid

"Vjerujem da će Izrael biti osuđen. Vjerujemo u pravdu Međunardnog suda pravde", rekao je Erdogan.
Vijesti / Svijet | 12. 01. 2024. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska dostavlja dokumente za tužbu koju je Južnoafrička Republika (JAR) pokrenula protiv Izraela na najvišem sudu UN-a zbog genocida nad palestinskim civilima, rekao je u petak predsjednik Tayyip Erdogan.

Obraćajući se novinarima u Istanbulu, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti slati dokumentaciju, uglavnom vizualnu, o izraelskim napadima na Gazu.

Optužbe za genocid nad Armencima 

"Vjerujem da će Izrael biti osuđen. Vjerujemo u pravdu Međunardnog suda pravde", rekao je Erdogan.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz je opisao Erdogana kao predsjednika "zemlje odgovorne u prošlosti za genocid nad Armencima", dodavši da on napada Izrael s "neutemeljenim tvrdnjama".

Do sada je 30 zemalja službeno priznalo masovna ubojstva Armenaca 1915. godine, koja su počinili osmanski Turci, kao genocid, ali Izrael nije među njima.

Turska, osnovana 1923. nakon raspada Osmanskog Carstva, uvijek je poricala da je postojala sustavna kampanja za uništenje Armenaca.

Južnoafrička Republika, koja je u prosincu podnijela tužbu na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), zatražila je u četvrtak od sudaca da narede Izraelu da hitno obustavi zračnu i kopnenu ofenzivu na palestinsku enklavu.

Izrael je u petak odbacio optužbe kao neosnovane i rekao da JAR igra "vražjeg odvjetnika" za Hamas, palestinsku islamističku militantnu skupinu protiv koje Izrael ratuje u Gazi, prenosi Hina. 

Odbacili optužbe

Izrael je kao "grubo iskrivljenu priču" odbacio optužbe Južnoafričke Republike (JAR) pred najvišim sudom UN-a da je izraelska vojna akcija u Gazi državni genocid usmjeren ka istrebljenju palestinskog stanovništva.

Južnoafrička Republika, koja je u prosincu podnijela tužbu na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), zatražila je jučer od sudaca da narede Izraelu da hitno obustavi zračnu i kopnenu ofenzivu na palestinsku enklavu. Izrael je danas odbacio optužbe kao neosnovane i rekao da JAR igra "vražjeg odvjetnika" za Hamas, palestinsku islamističku militantnu skupinu protiv koje Izrael ratuje u Gazi.

"Vojne akcije u Gazi su samoobrana protiv Hamasa i drugih terorističkih organizacija", rekao je pravni savjetnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova na početku drugog dana saslušanja pred ICJ-em.

Tal Becker je ocijenio da je južnoafrička interpretacija događaja "grubo iskrivljena". "Ako postoji genocid, onda se on provodi protiv Izraela".

Tražeći od suda da naredi prekid vojne operacije u Gazi "tužitelj želi lišiti Izrael temeljnog prava na samoobranu i učiniti ga bespomoćnim", dodao je Becker.

Odluka

Izrael je pokrenuo sveobuhvatni rat nakon prekograničnog divljanja militanata Hamasa 7. listopada u kojem je, kako su izraelski dužnosnici rekli, ubijeno 1200 ljudi, a 240 su kao taoci odvedeni u Gazu.

Prema zdravstvenim vlastima na teritoriju pod vlašću Hamasa, u kontinuiranoj izraelskoj kampanji bombardiranja ubijeno je više od 23.000 ljudi, a iz svojih domova protjerano gotovo svih 2,3 milijuna stanovnika male i gusto naseljene palestinske enklave.

Odluke ICJ-a su konačne i na njih nema prava žalbe, ali sud ih nema načina provesti.

Konvencija o genocidu iz 1948. definira genocid kao "djela počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelomično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina".

Južna Afrika nakon apartheida zalaže se za palestinsku stvar, što je odnos koji je nastao kada je borbu Afričkog nacionalnog kongresa protiv vladavine bijele manjine podržala Palestinska oslobodilačka organizacija Jasera Arafata.

Očekuje se da će kasnije ovog mjeseca donijeti odluku o mogućim izvanrednim mjerama. Sud tada neće odlučivati o optužbama za genocid - ti bi postupci mogli trajati godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close