Tekst

Povučena rezolucija o Gazi – Prepirka u federalnom parlamentu zbog Hamasa

Rezoluciju su predložili zastupnici Naše stranke, SDP-a BiH, Narod i pravda, Pomak, HDZ BiH i HDZ 1990 te PDA.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2024. u 19:21 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezolucija o Gazi povučena je s dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Naime, u srijedu je u Sarajevu nastavljena šesta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH), na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda bila Rezolucija o pružanju pomoći civilnom stanovništvu Gaze.

Rezoluciju su predložili zastupnici Naše stranke, SDP-a BiH, Narod i pravda, Pomak, HDZ BiH i HDZ 1990 te PDA.

Genocid

Dio opozicije tražio je tijekom burne rasprave da se u tekst rezolucije uvrsti to da je u Gazi počinjen genocid a Mahir Mešalić, zastupnik DF-a je rekao kako se čini da je tekst rezolucije napisan kao u dogovoru s izraelskim predsjednikom.

''Prvenstveno molim stranke Trojke, ma ne molim, zahtijevam da dodate kvalifikaciju genocida, a ne prekomjerna upotreba sile'', rekao je i dodao da parlament mora uraditi rezoluciju ozbiljno, ''pa čak uvažavajući i interese HDZ-a ali ukoliko nije nauštrb nevinih žrtava'', rekao je Mešalić.

Zastupnik HRS-a, Slaven Raguž, rekao je kako ne može podržati rezoluciju jer se Hamas ne spominje kao teroristička organizacija

''Militantna skupina Hamas. I po bezbroj europskih izvješća i po izvješćima UN-a to nije nikakva militantna skupina nego teroristička organizacija. U rezoluciji stoji da je to militantna skupina. Tamo se isključivo govori o komunikaciji s palestinskim vlastima. Svi znamo tko su u ovom trenutku i na koji način su došle civilne vlasti. To je taj isti Hamas. I ja da komuniciram s tim ljudima koji su sudjelovali u zločinima na hrvatskim narodom u Središnjoj Bosni ne pada mi na pamet. Ne mogu vjerovati da ste vi iz dva HDZ-a stavili svoj potpis na ovakvu formulaciju ove rezolucije'', rekao je Raguž i naveo kako nam ne treba biranje strane.

Reagirao je Dennis Gratz iz DF-a koji je Raguža pitao kako ga nije stid.

''Razumijem sva definiranja ali ovo je došlo iz vaših klupa. Na ovaj način praviti konotaciju između ovog što se događa na Bliskom Istoku s politiziranjem na krajnje nekorektan i drzak način s onim što se nama dogodilo u BiH je zaista ružno'', rekao je Gratz.

Zločini

Nakon čega je uslijedila rasprava o tome tko se i zašto treba stidjeti.

Gratz je rekao da Raguža treba biti stid što je usporedio te zločine te da je Raguž ''na bezobrazan i pokvaren način povezao zločine u Gazi sa zločinima nad hrvatskim stanovništvom u Središnjoj Bosni''.

U tekstu se, između ostalog, navodi kako Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ''osuđuje sve napade na civilne objekte i stanovni5tvo koji su počeli napadima militantne grupe Hamas 7. listopada 2023. godine na Izrael, a koji su nastavljeni prekomjernom upotrebom sile u pojasu Gaze od strane Izraela''.

Dodaje se i da se zahtjeva od nadležnih organa da se osigura privremeni smještaj civilnog stanovništva Gaze ''ukoliko nadležne palestinske vlasti iskažu volju i daju odobrenje za isto''.

Kopirati
Drag cursor here to close