Bez podrške Palestinaca

Trump objavljuje plan spasa za sebe i Netanyahua?

''Takozvani sporazum stoljeća je plan kojim se Trump želi spasiti od opoziva, a Netanyahu od zatvora zbog korupcije. Nije to nikakav mirovni plan za Bliski istok, već plan spasa za Trumpa i Netanyahua''
Vijesti / Svijet | 27. 01. 2020. u 19:46 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump u ponedjeljak je izjavio kako će u utorak otkriti dugo očekivani bliskoistočni mirovni plan, kojeg naziva sporazumom stoljeća, a koji se odnosi na okončanje palestinsko-izraelskog sukoba, javlja Anadolu Agency (AA).

''To je veoma veliki plan, bit će prijedlog sporazuma između Izraela i Palestinaca'', rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući gdje je ugostio premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

Prema njegovim riječima, imaju podršku premijera, drugih strana, a smatraju i da imaju podršku Palestinaca.

Foto: Anadolija / Trump  i Netanyahu

Trump bi se kasno u ponedjeljak trebao sastati i s liderom opozicije Bennyjem Gantzem.

Palestinski dužnosnici odbijaju plan, a jedan od njih navodi kako je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odbio Trumpov zahtjev da razgovaraju telefonom prije nego što plan bude otkriven.

Trumpov "sporazum stoljeća" o rješavanju bliskoistočne krize do sada nije predstavljen javnosti, a neki mediji su pisali kako sadrži brojne odredbe koje idu na štetu Palestinaca, uključujući očuvanje ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i predavanje Jerusalema u cijelosti pod kontrolu Izraela. Isti izvori tvrde da plan uopće ne tretira pravo na povratak protjeranih blizu šest milijuna Palestinaca.

Foto: Anadolija / Trump i Netanyahu

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh izjavio je da je najavljeni bliskoistočni mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa ustvari plan kojim Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu žele sačuvati vlastite političke karijere.

''Takozvani sporazum stoljeća je plan kojim se Trump želi spasiti od opoziva, a Netanyahu od zatvora zbog korupcije. Nije to nikakav mirovni plan za Bliski istok, već plan spasa za Trumpa i Netanyahua'', poručio je šef palestinske vlade Shtayyeh.

Ukazujući na period kada američki predsjednik želi objaviti sadržaj plana za rješenje bliskoistočne krize, Shtayyeh je kazao da je jasno da Trump i Netanyahu žele zadovoljiti sve izraelske zahtjeve i ovjekovječiti okupaciju palestinske zemlje.

''Palestina nikada neće prihvatiti takav plan. Pozivamo arapske zemlje da ne budu zloupotrijebljene u tom planu i da štite Palestinu. Američki plan je oprečan naporima koje u mirovnom procesu ulažu arapske, evropske i druge zemlje'', poručio je Shrayyeh.

Kopirati
Drag cursor here to close