Audio poruka

ISIL poziva na napade na Židove kako bi se sabotiralo Trumpov mirovni plan

"Pozivamo vas da se pridružite vojnicima kalifata koji žele izbrisati granice i brane koje ih sprječavaju da se bore protiv Židova", rekao je u poruci Kuraiši.
Vijesti / Svijet | 27. 01. 2020. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska država (IS) pozvala je svoje borce i druge muslimane da napadaju Židove, u audio poruci objavljenoj u ponedjeljak u pokušaju da se sabotira novi američki mirovni plan za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Poruku je uputio navodno glasnogovornik Islamske države Abu Hamza al-Kuraiši, ali Reuters nije mogao potvrditi njezinu autentičnost.

Islamska država nema ulogu u izraelsko-palestinskom sukobu. Ali nova poruka izgleda kao njezin pokušaj da ostane relevantna i da bude u skladu sa stajalištima muslimana, rekao je H. A. Hellyer iz Carnegiejeve zaklade za međunarodni mir, javlja Hina.

"Pozivamo vas da se pridružite vojnicima kalifata koji žele izbrisati granice i brane koje ih sprječavaju da se bore protiv Židova", rekao je u poruci Kuraiši.

Posebice je pozvao borce Islamske države iz njezina sinajskog krila u Egiptu kao i one u Siriji da izvode prekogranične napade na izraelske ciljeve.

"Budite predvodnica u borbi protiv Židova i uništavanju njihovih planova kao što je 'Plan stoljeća'", rekao je.

Trump bi trebao svoj dugo očekivani mirovni plan predstaviti na odvojenim sastancima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i oporbenim čelnikom Bennyjem Gantzom u ponedjeljak u Washingtonu.

Palestinci se boje da će taj plan posve pokopati njihove nade da bi mogli dobiti neovisnu državu.

Zaprijetili su da bi se zbog tog plana mogli povući iz mirovnih sporazuma iz Osla.

Odbili su također prihvatiti 50 milijarda američkih dolara vrijedan razvojni plan koji je SAD predložio u srpnju prošle godine kako bi pomogao palestinskom gospodarstvu.

Islamska država pokušava se pregrupirati i razviti novu strategiju nakon što je u listopadu ubijen njezin vođa Abu Bakr al-Bagdadi. Prošle godine poražena je u Iraku i ostala je bez značajnog dijela teritorija u Siriji.

Kopirati
Drag cursor here to close