Biden se oglasio

Tko je, za ime Božje, Putin?

''Rusija je sada bez ikakve sumnje krenula na Ukrajinu''.
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2022. u 21:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Joe Biden se konačno obratio naciji. Na početku je teze koje je Vladimir Putin iznio u svom sinoćenjem obraćanju, kada je Ukrajini zanijekao pravo na državnost, nazvao bizarnima.

''Tko je, za ime božje, Putin da on proglašava nove države na teritoriju svojih susjeda? Ovo je flagrantno kršenje međunarodnog prava'', rekao je Biden napominjući da se čitavo vrijeme koordinira sa svojim saveznicima i partnerima te najavljujući sankcije za koje kaže da će biti puno snažnije od onih uvedenih 2014. godine nakon ruske aneksije Krima.

''Rusija je sada bez ikakve sumnje krenula na Ukrajinu, danas stoga objavljujem prvu tranšu sankcija, koordinirane su sa svim našim saveznicima i partnerima, a bit će ih još i bit će još jače ako Rusija nastavi s dubljim prodorom u Ukrajinu'', rekao je Biden.

Rekao je da se sankcije zasad odnose na dvije ruske državne banke, VEB i Rusku vojnu banku, ali i da Amerika i njezini saveznici "odsijecaju rusku vladu od zapadnog financiranja".

''Ruska država više ne može na našim i europskim burzama trgovati svojim dugovima. Uvodimo i sankcije eliti i njihovim obiteljima, a s Njemačkom smo dogovorili, kao što sam i obećao, da Sjeverni tok 2 ne ide dalje. Imamo i sljedeće korake spremne, platit će još skuplje ako nastave s agresijom'', rekao je Biden.

Obećao je pomoć Ukrajini, ali i državama članicama NATO-a najizloženijima ruskoj prijetnji. Kaže da je odobrio slanje dodatnih američkih snaga u Litvi i Latviji, a riječ je o preraspodjeli postojećih trupa iz drugih dijelova Europe.

''To su potpuno obrambeni potezi, nemamo se namjeru boriti s Rusijom, SAD će sa svojim saveznicima braniti svaki pedalj NATO-a. I dalje vjerujemo da Rusija želi ići puno dalje s agresijom, nadam se da sam u krivu...'', kazao je američki predsjednik.

Upozorio je da je i dalje više od 150.000 ruskih vojnika na ukrajinskim granicama, a postoji i prijetnja napada iz Bjelorusije. Amerikancima je obećao da će učiniti sve da sankcije ne koštaju njih, nego da budu ponajprije usmjerene na rusku ekonomiju.

''Jučer je cijeli svijet jasno čuo Putinovu nastranu reviziju povijesti. Direktno je napao ukrajinsko pravo na postojanje, čak i pravo na postojanje nacija koje su dio NATO-a, eksplicitno je zaprijetio ratom ne budu li njegovi agresivni zahtjevi ispunjeni'', upozorio je Biden.

''Ima još vremena za izbjeći najcrnji scenarij, Amerika i saveznici ostaju otvoreni za diplomaciju, sudit ćemo Rusiji po djelima, a ne riječima, što god učini sljedeće, spremni smo odgovoriti'', zaključio je Biden.

Kopirati
Drag cursor here to close