Sve napetije

Rusija evakuira diplomatsko osoblje iz Ukrajine

Kao razlog za evakuaciju rusko Ministarstvo vanjskih poslova navodi "zaštitu života diplomata i njihovih obitelji".
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2022. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Shutterstock / Vladimir Putin

Rusija je objavila da evakuira diplomatsko osoblje iz veleposlanstva u Kijevu te konzulata u Harkivu, Lavovu i Odesi. Kao razlog za evakuaciju rusko Ministarstvo vanjskih poslova navodi "zaštitu života diplomata i njihovih obitelji".

Očekuje se i obraćanje američkog predsjednika Joea Bidena o cijeloj situaciji. Vjeruje se da će najaviti koje će točno sankcije uvesti Rusiji kao odgovor na priznanje dvije proruske separatističke regije u istočnoj Ukrajini, ali i najavu slanja ruske vojske u te pokrajine.

Inače, danas je EU usvojila paket sankcija nakon dužeg pregovaranja među članicama i institucijama. Sankcije će biti jako bolne za Rusiju, rekao je šef europske diplomacije Josep Borell. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je na današnjoj pres konferenciji, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin dobio dozvolu za slanje vojske van granica Rusije, da se ova zemlja priprema za napad na Ukrajinu u punom obimu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u ponedjeljak je donio odluku kojom se priznaje neovisnost istočnih dijelova Ukrajine – Donjecka i Luganske Narodne Republike. Putin je također naredio vojsci da uđu u ove separatističke dijelove u okviru "mirovne misije". Potez Moskve izazvao je žestoke reakcije zapadnih zemalja, ali i regije. Američki predsjednik Joe Biden uveo je sankcije DNR-u i LNR-u. Održana je sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u vezi s krizom u Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close