0bratio se novinarima

Putin: Mirovni sporazum s Ukrajinom više ne postoji

“Rusija je ponudila rješavanje problema Donbasa mirnim pregovorima i provedbom sporazuma iz Minska, ali je ta stavka izgubila na važnosti.” rekao je Putin.
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2022. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:screenshot / Vladimir Putin

Najbolje rješenje za krizu bilo bi da sadašnje vlasti u Kijevu same odbiju ulazak u NATO i pridržavaju se neutralnosti, kazao je ruski predsjednik Vladmir Putin koji se upravo obraća medijima.

“Rusija je ponudila rješavanje problema Donbasa mirnim pregovorima i provedbom sporazuma iz Minska, ali je ta stavka izgubila na važnosti.” rekao je Putin.

“Očekujemo da će se svi sporovi na granici DNR-a i LNR-a riješiti pregovorima, sada je to nemoguće, ali u budućnosti će se riješiti” kazao je predsjednik Rusije.

Video: LIVE: Putin talks to media after statement with Aliev

Na pitanje o upotrebi ruskih snaga u pobunjeničkim regijama Putin je kratko kazao: “Ako bude potrebno, ispunit ćemo svoje obveze no nisam rekao da će naše trupe odmah otići u Donbas, prenosi N1.

“Čak i pojava taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini strateška je prijetnja za Rusiju i moramo biti oprezni” kazao je.

Putin je na presici rekao da će proruskim separatistima na istoku Ukrajine “Moskva pružiti sve vrste pomoći, uključujući vojnu pomoć”. Rekao je i kako “mirovni sporazum s Ukrajinom više ne postoji”.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u ponedjeljak je donio odluku kojom se priznaje nezavisnost istočnih dijelova Ukrajine – Donjecka i Luganske Narodne Republike. Putin je također naredio vojsci da uđu u ove separatističke dijelove u okviru "mirovne misije". Potez Moskve izazvao je žestoke reakcije zapadnih zemalja, ali i regije. Američki predsjednik Joe Biden uveo je sankcije DNR-u i LNR-u. Održana je sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u vezi sa krizom u Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close