32. članica

Švedska u NATO-u, Putin je upravo to htio izbjeći

Ulaskom Švedske u NATO, baš kao i ranije Finske, ruski predsjednik Vladimir Putin postigao je upravo ono što je htio spriječiti kada je pokrenuo svoj rat u Ukrajini - širenje NATO-a, rekli su zapadni čelnici.
Vijesti / Svijet | 26. 02. 2024. u 19:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski parlament danas je odobrio pristupanje Švedske NATO-u i uklonio posljednju prepreku u povijesnom koraku te nordijske zemlje nakon desetljeća neutralnosti. S ulaskom Švedske u NATO, baš kao i ranije Finske, ruski predsjednik Vladimir Putin postigao je upravo ono što je htio spriječiti kada je pokrenuo svoj rat u Ukrajini - širenje NATO-a, rekli su zapadni čelnici.

Okončana era duga oko 200 godina

Finska je postala članica NATO-a prošle godine, ali Švedska je bila u "čekaonici" jer su Turska i Mađarska, zemlje koje održavaju bolje odnose s Rusijom nego ostale članice NATO-a, predvođene Sjedinjenim Državama, imale prigovore.

Ulaskom Švedske u NATO bit će okončana era duga oko 200 godina, tijekom kojih je vojna samodostatnost te nordijske zemlje pomogla izgraditi globalni brend neutralnog mirotvorca i pobornika ljudskih prava. Ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. ostavila je Šveđane pred ključnim izborom: pridružiti se NATO-u ili riskirati da se sami suprotstave sve agresivnijem susjedu.

Članstvo Švedske u NATO-u ne čini se kontroverznim, ali neki Šveđani brinu da to signalizira temeljnu promjenu njihova identiteta.

"Čini se da švedski povijesno snažan glas o pitanjima mira i razoružanja nestaje", rekla je Kerstin Bergea, predsjednica Švedskog društva za mir i arbitražu, istaknutog mirovnog pokreta osnovanog davne 1883. godine.

Mir dio DNK

"Zalaganje za mir je dio našeg DNK", dodala je. Od nastojanja glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjolda da promiče mir u Kongu 1960-ih pa sve do uloge Hansa Blixa kao glavnog inspektora UN-a za oružje uoči rata u Iraku, neutralnost je Švedskoj omogućila da igra utjecajnu ulogu u globalnim sukobima, navodi Reuters u analizi današnjeg uklanjanja posljednje prepreke članstvu te nordijske zemlje u Sjevernoatlantskom savezu.

Ponekad se to očitovalo u obliku žustrih kritika zapadne politike, poput usporedbe bivšeg premijera Olofa Palmea između američkih bombardiranja u Vijetnamskom ratu i najgorih zločina čovječanstva, uključujući logore smrti u nacističkoj Njemačkoj. Takve ocjene su godinama narušavale diplomatske odnose s Washingtonom.

Diplomatski veteran Jan Eliasson, bivši ministar vanjskih poslova i zamjenik glavnog tajnika UN-a, rekao je da je mogao posredovati u nizu globalnih sukoba "jer je Švedska bila neutralna".

Kao i mnogi Šveđani njegove generacije, Eliasson je rekao da je "ponosan na reputaciju svoje zemlje kao moralne sile", koju je utjelovio Palme, glasni pristaša južnoafričke borbe protiv apartheida, koji je ubijen na ulici u Stockholmu 1986. godine.

Dok je susjedna Norveška, jedna od utemeljiteljica NATO-a, zadržala svoju ulogu mirovnog posrednika, oni skeptični prema NATO-u strahuju da će pridruživanje savezu ograničiti mogućnosti Švedske i prisiliti je da vodi zajedničku politiku sa saveznicima.

''Povijesni dan''

Švedska je sprema preuzeti svoje dužnosti u NATO-u, rekao je u ponedjeljak švedski premijer Ulf Kristersson nakon što je mađarski parlament podržao ratifikaciju pristupanja Švedske u Sjevernoatlantski savez.

Švedski premijer ocijenio je da je to ''povijesni dan''.

I glavni tajnik Jens Stoltenberg pozdravio je odluku mađarskog parlamenta.

“Sada kada su svi saveznici odobrili, Švedska će postati 32. saveznik NATO-a. Švedsko članstvo učinit će nas sve snažnijima i sigurnijima”, objavio je na X-u.

Kopirati
Drag cursor here to close