Ratificirali odluku

Mađarska otklonila posljednju prepreku: Švedska ulazi u NATO

Švedski premijer Ulf Kristersson oduševljeno je reagirao na odluku mađarskog parlamenta, poručivši da se radi o "povijesnom danu".
Vijesti / Svijet | 26. 02. 2024. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska je u ponedjeljak nakon gotovo dvije godine konačno ratificirala odluku o ulasku Švedske u NATO savez. Odluku je danas donio mađarski parlament te je tako nestala posljednja prepreka za članstvo Švedske u Sjevernoatlantskom savezu.

Švedski premijer Ulf Kristersson oduševljeno je reagirao na odluku mađarskog parlamenta, poručivši da se radi o "povijesnom danu", prenosi Index.hr.

Povijesno neutralna Švedska je, podsjetimo, prije gotovo dvije godine podnijela zahtjev za pridruživanje zapadnom vojnom savezu. Glasanje koje je održano danas u Budimpešti, uslijedilo je nakon sastanka u petak između švedskog premijera Ulfa Kristerssona i njegovog mađarskog kolege Viktora Orbana, na kojem su se složili ostaviti po strani svoje razlike – rekavši da su "spremni umrijeti jedni za druge".

Dvije su zemlje potpisale novi vojni sporazum tijekom zajedničke konferencije za novinare u glavnom gradu Mađarske. Po sporazumu je Švedska obećala Mađarima prodati četiri nova aviona Gripen. Mađarska je prije toga, podsjetimo, kupila 14 Gripena.

Turska je prošli mjesec ratificirala ulazak Švedske u NATO, pa je tako Mađarska bila posljednja članica NATO-a koja je to odbijala učiniti, usprkos Orbanovom višemjesečnom uvjeravanju da Mađarska neće ostati posljednja zemlja koja to nije učinila.

Kako je došlo do preokreta?

Do preokreta je došlo nakon što je šef parlamentarne skupine vladajućeg Fidesza prošlog tjedna predložio da se to pitanje pokrene u mađarskom parlamentu danas, kada krene novo zasjedanje parlamenta nakon zimske stanke.

Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju 2022., u isto vrijeme kad i Finska. Bila je to povijesna promjena švedske sigurnosne politike, potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu u veljači. Odgode su dovele do napetosti između članiza NATO-a i Orbana, desničarskim nacionalistom koji je uspostavio bliske veze s Rusijom.

Što sada?

Sada kada je parlament odobrio ovaj potez, odluka će biti poslana privremenom predsjedniku Mađarske, László Kövéru, koji će imati pet dana da je potpiše i pošalje američkom State Departmentu u Washingtonu.

Prema protokolu NATO-a, američka vlada mora biti obaviještena o ratifikaciji ulaska nove zemlje u NATO. Glavni tajnik Saveza zatim poziva novu zemlju da pristupi ugovoru, koji se zatim šalje američkom State Departmentu, koji ih službeno poziva da postanu članice NATO-a.

Nakon Kristerssonova posjeta Budimpešti, Orbán je pozdravio "novu fazu suradnje između Mađarske i Švedske".

"Biti članica znači da smo spremni umrijeti jedni za druge"

Na pitanje novinara što je natjeralo njegovu zemlju da odustane od protivljenja ulasku Švedske u NATO, Orbán je rekao: “Biti članica NATO-a znači da smo spremni umrijeti jedni za druge. To je temeljeno na međusobnom poštovanju. Bilo je mudro poduzeti taj proces odgovarajućom brzinom".

To je prekretnica i za umjerenu Kristerssonovu koalicijsku vladu desnog centra, koju podupiru krajnje desničarski Švedski demokrati. Ta švedska vlada pokušava riješiti pitanje ulaska u  NATO otkako je preuzela vlast od vlade socijaldemokratkinje Magdalene Andersson 2022.

"Poštujemo međusobne razlike i ponekad postižemo dobre kompromise. Sada također ulazimo u zajedničku suradnju s NATO-om upravo sa stavom da smo spremni boriti se jedni za druge u opasnom vremenu", rekao je u petak švedski premijer Kristerron.

Kopirati
Drag cursor here to close